"Да, България" осъди масовите нарушения на човешките права в Русия

Стотици бяха задържани в Деня на Русия заради протести

Партия "Да, България“ осъди задържането на стотици руски граждани в Москва, Санкт Петербург и в други градове по време на демонстрации срещу корупцията в страната. Това се казва в декларация на  формацията, оглавявана от бившия правосъден министър Христо Иванов.

Само преди дни властите в Русия извършиха масови арести по време на протест срещу корупцията в страната, провел се символично в Деня на Русия.

"Ние настояваме за незабавното им освобождаване, включително и на Алексей Навални, осъден по бързата процедура на тридесетдневен арест", обявяват от формацията. 

"Тези хора имат право да упражняват свободно своите основни човешки права, включително свобода на словото и на сдружаване и правото на събрания и митинги, осветени, както от Конституцията на Руската федерация, така и от редица международни договори и споразумения, по които Русия е страна", се казва в декларацията.

"Да, България“ се присъединява към позицията на ЕС, осъждаща масовите нарушения на човешките права от авторитарния режим на Владимир Путин. Партията призовава българското правителство и президентът да заемат ясна публична позиция в същия смисъл.

Споделяне

Още от България