mediapool.bg Ти си това, което четеш

"Да, България" пита ОЛАФ, прокуратурата и парламента участва ли "Булгартабак" в контрабанда

Сградата на холдинга се сдоби с надпис "корупция без граници"
16:07 | 30 ноември 2017 | 11 коментара

Искане парламентът да състави анкетна комисия, която да проучи и да провери информацията в доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ), за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда", изпрати в четвъртък председателят на "Да, България" Христо Иванов.

В същото време централата на тютюневия холдинг в София осъмна с надпис "CONTRABANTABAC corruption without frontiers" като част от акцията на "Да, България" заради турския доклад, свързващ за пръв път директно българския холдинг с контрабанда на цигари.

Партията настоява нарочна комисия в НС да провери производството на всички търговски сделки на "Булгартабак", паричните потоци на дружеството, установяване на действителните крайни собственици на дружеството, проверка на приватизационната процедура и др.

Основният въпрос, който се поставя в открита позиция до президента, председателя на парламента, председателите на парламентарни групи, ОЛАФ и главния прокурор от формацията, е "част ли е "Булгартабак" или негови подразделения от контрабанден канал".

Партията отправя и други питания - - ощетява ли този контрабанден канал финансовите интереси на България и на ЕС заради несъбрано ДДС. От "Да, България" искат да знаят и дали при посещенията през 2014 г. и през 2015 г. на главния прокурор Сотир Цацаров в Турция са му предавани материали, че цигари на "Булгартабак" имат ключов дял на незаконния пазар в Турция и тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации, а каналът се покровителства от български политици.

Друг въпрос е дали тази контрабанда е минавала през територията на Ирак и Сирия, включително области, които са били под контрола на военни формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава".

"Да, България" пита още извършвала ли е прокуратурата проверка по повод публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на "Булгартабак" е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на "верния купувач", за да продължи действието на подобни контрабандни канали. От партията посочват, че прокуратурата, МВР и ДАНС в продължение на години не дават адекватен отговор на тези въпроси и затова се обръщат към ЕК и ОЛАФ. Настоява се президентът да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), защото по тази тема става дума за рискове за националната сигурност.

В средата на ноември стана ясно, че документът е изпратен на Интерпол, но българските власти не проявиха никакъв интерес към него. Главният прокурор Сотир Цацаров единствен коментира, че не е запознат с доклада и не би се самосезирал по неговото съдържание, тъй като никой не му го е изпратил официално.

"Въпреки сериозността на тези данни и нееднократните ни искания, включително с отворено писмо до Главния прокурор от 14 март т.г., нямаме информация за предприетото от българската прокуратура за разследващи действия по въпроса, който засяга българско търговско дружество и негови филиали извън страната", посочват от "Да, България".

"Чакайте малко, за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да се съществува и да стигне по възможните официални канали", бе коментарът на Цацаров на 16 ноември, който все пак уточни, че по принцип "няма никакъв проблем да се отправи такова запитване до турските власти".

Във въпросния доклад за пореден път турските власти съобщиха, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. Според тях щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири на година (приблизително 172 млн. лева).

В документа се посочваше още, че "терористичните организации "Работническа партия на Кюрдистан" (PKK) и "Общество на кюрдските организации" (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите".

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: