"Да, България" подозира подготовка за фалшифициране на изборите за ВСС

Снимка: БГНЕС

"Да, България" обяви, че системата за електронно гласуване на изборите за нов Висш съдебен съвет най-вероятно може да се манипулира.

С последните изменения в Закона за съдебната власт най-накрая бе въведен пряк избор на магистратите за техните представители в управленския орган на системата. Всеки съдия, прокурор и следовател получи възможност да гласува. Преди това изборите се осъществяваха чрез делегати – един делегат представляваше петима магистрати.

Законът даде възможност изборите да се провеждат чрез електронно гласуване и чрез хартиена бюлетина. Всеки магистрат трябва предварително да обяви как смята да даде гласа си. От Съюза на съдиите в България вече предупредиха, че няма никакви гаранции срещу манипулиране на електронната система. Затова организацията призова да се гласува с бюлетина. Гласуването за членове на ВСС от съдебната квота ще се проведе на 17 юни.

От своя страна, мнозинството в сегашния ВСС, групирано около главния прокурор Сотир Цацаров, призовава магистратите да гласуват електронно.

В понеделник експертът на "Да, България" Божидар Божанов обясни, че изготвеният по поръчката на ВСС софтуер за гласуване е "черна дупка". Причината е, че кодът му е тайна и никога не е бил подлаган на външен одит от независими експерти. ВСС обяснява, че двама преподаватели по програмиране са му правили одит, но единият признава, че не му е била предоставена цялата информация за системата.

"Публично достъпната информация е доста оскъдна, но дава възможност да се разбере, че системата е реализирана по един относително наивен начин и не спазва международните добри практики и стандарти. Накратко, когато човек подаде гласа си, той се отчита автоматично към съответния кандидат, за който е подаден. Но това оставя една отворена вратичка за промяна на този резултат преди неговото обявяване. Администратор или хакер може просто да влезе и да подмени числата. И това не оставя следи. Магистратите ще гласуват, преди края на изборния ден ще влезе някой, който ще подмени тези резултати, които ще изглеждат като истински, и ние няма да разберем какво са решили магистратите", обясни Божидар Божанов и допълни, че ВСС ще представи пред обществото числа, които няма как да бъдат проверени.

Според него системата е направена като анкета за сайт, а не като за система за представително електронно гласуване, защото не е криптирана. Той даде пример за системата за електронно гласуване в Естония. Използваната там програма генерира електронна бюлетина, която е криптирана и електронно подписана, а след края на изборите може да бъде преброена отново, т.е. подлежи на проверка.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов призова ВСС и парламента да не допускат употребата на тази система. Той обясни, че магистратите биха могли да гласуват машинно, а направеният софтуер да бъде изваден от употреба.

"Ако ВСС не вземе решение да изтегли този софтуер, парламентът може да реши с едни бързи изменения в ЗСВ да премахне този избор и да остане само присъственото гласуване", каза Иванов. Той обясни, че магистратите могат да не позволят ВСС да измени тяхната свободна воля като гласуват с хартиени бюлетини.

"От системата за случайно разпределение на делата знаем, че това са хора, които са доказали своята абсолютна безскрупулност. Те не се свеняха да пращат всяко дело при този, който ще го реши правилно... Изправени сме не просто пред някакъв софтуер. Изправени сме пред процеса на презареждане на една от 3-те държавни власти с помощта на софтуер, който позволява абсолютно опорочаване на гласуването", каза Иванов.

Именно Христо Иванов алармира за проблемите със системата за случайното разпределение на делата, докато беше още част от неправителствения сектор. След това ВСС бе принуден от Европейската комисия да смени системата.

"Виждате като паралелен сюжет, че съдебната номенклатура търси начин да заобиколи факта, че всеки магистрат трябва да вземе решение. Това е все едно по квартали, когато има избори, да започнат да ни събират в деня на размисъл за кого да гласуваме и да ни събира човек с очевидна възможност да ни оказва влияние. Съдебната номенклатура има подходи, които сме свикнали да наблюдаваме в ромските гета. И това е един абсолютен парадокс за българската демокрация и пореден измерител, че ние имаме номинална демократична инфраструктура и законово разделение на властите, което обаче не се прилага", каза Иванов.

Той предупреди, че "групировката на Делян Пеевски" се опитва да вземе цялата власт в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България