"Да, България" се обяви за "единство на демократичната общност"

"Да, България" се обяви за "единство на демократичната общност"

Движение ”Да, България“ дава заявка, че тръгва към обединение на формациите със сходни ценности, принципи и цели. В декларация на партията се посочва, че членовете ѝ са осъзнали своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България, обявяват се за категорична опозиция на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт и обещават да се борят с тях ”в партньорство със сродни политически и граждански организации“.

Заявката идва на фона на избора на нов лидер на ДСБ, като сегашният председател на партията в оставка Радан Кънев посочи, че вижда бъдещето ѝ в надграждане на платформата ”Нова Република”.

”Ние в ”Да, България” осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България. Ще предложим и подкрепим конкретни политически и граждански усилия в ключовите области за отстояване на демократичния модел на развитие. Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност чрез поредица от съвместни действия за сближение на партиите, движенията и обществените сили със сходни ценности, принципи и цели, призвани да я представляват политически. Крайната цел е всички заедно да спрем опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък", се казва в декларацията.

В документа се подчертава още, че основният политически въпрос днес е дали България ще успее да запази и развие своя демократичен, европейски модел на държавност.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

През последните години, в управлението на страната ни сме свидетели на сериозна тенденция на все по-безогледно нарушение на базови принципи и норми, върху които е изграден европейският демократичен модел на правова държава.

Затова, в условията на засилващи се антидемократични политически практики, които ерозират институционалния и правов ред, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ декларира за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава – върховенството на правото, разделението на властите, независимостта на съдебната власт, гарантирането на правата на човека.

”Да, България” решително се противопоставя на концентрацията на власт в няколко неформални центъра, което нарушава разделението на властите и принципите на европейския демократичен модел. Противопоставя се и на установяването на режим на страх и задушаването на медийната свобода, ограничаването на условията за свободен пазар и предприемачество.


”Да, България” категорично се обявява срещу фашизоидни тенденции в парламентарното мнозинство и правителството и заявява, че ще бъде тяхна непримирима и последователна опозиция.


”Да, България” безкомпромисно отхвърля и политиката на управляващите за пълен отказ от дълбока правосъдна реформа, започваща с прокуратурата. Този отказ съпровожда брутален опит да бъде подчинена цялата съдебна власт на силите на статуквото и окончателно да бъдат премахнати на практика върховенството на правото и разделението на властите. За постигане на пълен контрол над съдебната власт статуквото вече проявява неприкрита агресия с мафиотски методи за натиск срещу опонентите си във ВСС.


Отказът от реформа се проявява и в пълната и съзнателна пасивност на контролни и правосъдни институции към скандали, повдигащи съмнения за злоупотреба с власт на най-високо ниво, както и към откровено съмнителни сделки.

Независимите регулатори са обект на прогресиращо завладяване. Това вече коства на страната ни КТБ, но и поддържа сериозни съмнения доколко и други финансови институции не вървят по този път.

Пълното подчинение на държавната администрация рискува да намери своя следващ етап в рамките на въвеждане на електронното управление. Ако този процес бъде подчинен на корупционните практики, които днес у нас се упражняват напълно безпрепятствено, вместо е-правителство, можем да получим е-мафия.
Властимащите и клановете на статуквото в съдебната власт безочливо се включват и се възползват от все по-агресивните кампании в медиите, контролирани от Делян Пеевски. Те са централен инструмент на засилващия се политически и икономически натиск върху граждани и опоненти.

Ерозията на демократичните институции и практики ще се усили и от подготвените промени на избирателната система, които целят да ограничат политическия плурализъм и да гарантират служебна победа на следващите избори на партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС.

Независимо от повърхностната активност на премиера и министри на европейската политическа сцена, България продължава да няма активна политика за включване в следващия етап на интеграция на ЕС (Еврозоната, Шенгенското пространство, Банковия съюз, изграждане на Европейски енергиен съюз и в областта на сигурността) и НАТО и е оставена да изпада все по-дълбоко в периферията на тези общности. Това обслужва интересите на силите на статуквото у нас. Действията и бездействията, както на управляващите, така и на номиналната опозиция все повече улесняват външните влияния върху българската политика от авторитарните режими в Русия и Турция. Липсата на ефективни институции и активна политика в рамките на ЕС и НАТО създава трайни рискове пред националната сигурност на страната.

”Да, България”настоятелно подчертава, че основният политически въпрос днес е дали България ще съумее да запази и развие своя демократичен, европейски модел на държавност. И чрез него ще решава ефективно проблемите на своята сигурност, институционален и правов ред, както и постигане на споделен просперитет в рамките на ЕС и НАТО. Запазването на този европейски модел изисква мъдрост, обединение и решителна воля за противопоставяне на антидемократичните сили в парламента, правителството, съдебната власт и медиите.


Националният съвет на ”Да, България” заявява своята решимост да бъде опозиция на негативните тенденции и техните основни носители ГЕРБ, БСП, ДПС И ПФ и да се бори срещу тях с демократични средства, в партньорство със сродни политически и граждански организации.


Ние в ”Да, България” осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България. Ще предложим и подкрепим конкретни политически и граждански усилия в ключовите области за отстояване на демократичния модел на развитие. Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност чрез поредица от съвместни действия за сближение на партиите, движенията и обществените сили със сходни ценности, принципи и цели, призвани да я представляват политически. Крайната цел е всички заедно да спрем опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък. 


Сред ключовите области, в които трябва да се фокусира съвместната работа, идентифицираме:

• противопоставяне на недемократичните тенденции в управлението на държавата, вкл. чрез гарантиране на демократичен изборен процес и на свободата на медиите;

• необходимост от дълбока съдебна реформа, включваща радикалната реформа на прокуратурата;

• гарантиране на реално участие във формирането на европейския дневен ред – активно председателство на ЕС и ясна визия за членството ни, ангажиране на институциите на ЕС в подкрепа на реформаторски политики;

• операционализиране на членството на България в НАТО и движение към Европейски съюз за отбрана и сигурност 2025 – развитие на визия за сектора за сигурност с използване на многонационални и съюзни инструменти за ефективност и ефикасност на разходите, постигане на оперативна съвместимост и гарантиране на сигурността и отбраната на България в съюзен контекст;

• оздравяване на институционалната среда чрез освобождаване на регулаторните и контролни органи от олигархичен захват;

• въвеждането на е-управление по начин, който гарантира, че няма да се превърне в следващ етап на мафиотизация на държавното управление;

• защита на интереса на българската диаспора и гарантиране на възможността за пълноценното ѝ участие в демократичните процеси, включително чрез въвеждане на електронно гласуване;

• децентрализация – за силна местна власт и устойчиво регионално развитие.

За всяка от тези критични области, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ ще предложи конкретни кампании и ще подкрепя действията на други граждански и политически организации. Вярваме, че по този начин може да се установи трайно взаимодействие, което да доведе до формиране на силен демократичен алианс, като истинска опозиция на управлението с хоризонт изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Споделяне

Още от България