"Да, България" ще излъчи номинациите си за ЕП с електронен вот

"Да, България" ще излъчи номинациите си за ЕП с електронен вот

"Да, България" ще излъчи своите кандидати в листата за европейски парламент чрез предварителни вътрешни избори с електронно гласуване. Това стана ясно в неделя след заседание на партията, която е част от обединението "Демократична България" с участието на ДСБ и Зелените.

ДСБ вече издигнаха на кандидатурата на сегашния евродепутат Светослав Малинов, но без вътрешни избори.

"Всяка от партиите в обединението, с оглед на своите традиции и специфика, ще излъчи своята част от листата на "Демократична България". Ние в "Да, България" решихме да експериментираме и да отворим процеса на номинациите към цялата гражданска демократична общност, като покажем, че интернет гласуването е възможно. Съществува възможност за промяна и "Демократична България" е инструментът тя да бъде реализирана. Отказът от електронно гласуване е поредното предателство на българската политическа класа спрямо гражданите и националните интереси на страната", каза Христо Иванов на среща в София.

Всеки член на "Да, България!", и всеки, получил покана от членовете на "Да, България!", ще може да се регистрира за участие, да гласува или да издигне номинацията си.

Мобилното приложение на "Да, България!" пък беше тествано по време на събитието в София с няколко анкети с въпроси за бъдещето на София и страната. Участниците във форума гласуваха в реално време в прякото допитване и можеха веднага да наблюдават резултатите от всички гласувания.

Преди седмица коалиционния партньор на "Да,България" - ДСБ излъчи за евролистата настоящият евродепутат Светослав Малинов. Предстои да се види какъв подход ще изберат Зелените за селектиране на кандидатите си. След като всички участници в "Демократична България" излъчат номинациите си, ще бъде подредена обща листа от 17 души.

Евроизборите ще са първият реален тест за обединението "Демократична България", създадено по-рано тази година след провала на съставляващите го партии да надскочат 4-процентовия праг за влизане в Народното събрание през 2017 г., явявайки се в отделни коалиции.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?