"Да, България" ще се яви на изборите в коалиция със "Зелените"

От формацията събраха рекоредн брой подписи

"Да, България" ще се яви на изборите в коалиция със "Зелените"

Новоучредената формация "Да Бългрия" на бившия правосъден министър Христо Иванов ще участва на предстоящите парламентарни избори на 26 март в коалиция. Това ще стане заедно с партия "Зелените", водят се преговори и с още един партньор, съобщи Антоанета Цонева, председател на предизборния щаб на "Да, България" пред Нова телевизия.

Решението е взето на извънредно заседание на Националният съвет в понеделник вечерта, след като бяха пуснати три фалшиви жалби срещу регистрацията на партията в съда в последния момент, съобщиха от "Да, България". Лидерът на формацията Христо Иванов смята, че това не е случайно, а е провокация.

Решихме да приемем предложението на "Зелените" за влизане в преговори за коалиция за участие в изборите, защото са доказали, че с принципност и последователност отстояват обществения интерес, реформата на правораздавателната система, българската природа от мафията и олигарсите, се казва в съобщението на партията.

В него е посочено, че се водят преговори и за другия партньор в коалицията. По неофициална информация това е партия ДЕОС на Виктор Лилов.

 "Да, България!"  ще се яви на изборите на 26 март като коалиция "Движение Да България".

От вторник - 7 февруари, доброволци на партията излизат по улиците в най-голямата гражданска акция за събиране на над 3000 подписа само за ден. Общо са необходими 8000 подписа, като вече са събрани 5000.

От 8 часа сутринта екипи има в Бизнес парка и в подлеза на Софийския университет, а от 11:30 часа и пред Съдебна палата на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Алабин", както и на метростанция "Сердика".

"След като мафията се опита да ни спре, това е единственият начин "Движение Да България" да се яви на изборите. Можем да победим #КОЙ с нашите подписи днес. След това ще го победим с нашите гласове", е посочено в съобщението на партията.

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за предстоящия вот изтича в 17 часа на 8 февруари.

От "Да, България" смятат, че подадените срещу регистрацията на партията жалби са фалшиви.

Членът на Изпълнителния съвет "Да, България" Вера Асенова обяви, че във вторник ще оттегли подадената от нейно име фалшива жалба срещу регистрацията на партията и ще сезира прокуратурата за предприемане на незабавни действия за откриване на извършителите.

"Става дума за фалшификат и опит да ни спрат да се явим на изборите. Хората, подали жалби срещу нас, не съществуват", каза Иво Мирчев, член на изпълнителния съвет на "Да, България" пред Нова телевизия.

"Не знаем кой седи зад тази атака. Очевидно сме неудобни. Това е опит да бъдем спрени. Но няма как да се случи. Ще участваме в изборите", допълни Мирчев.

"Жалбите са подадени по пощата. Пликовете са написани с един и същ почерк, а твърденията вътре са смешни", каза Антоанета Цонева.

"Надяваме се този скандал да ни помогне. Има някой, който иска в парламента да няма хора, които не могат да бъдат контролирани", смята Мирчев.

"Няма как да ни спрат. Енергията ни е голяма. Хората искат да се борим срещу корупцията", добави Цонева.

Блокираната регистрация отключила  рекордна гражданска активност

По-късно през деня лидерът на партията Христо Иванов съобщи пред бТВ, че формацията му е на път да "постигне рекорд по гражданска активност и граждански отклик".

От думите му стана ясно, че блокирането чрез жалби на самостоятелното участието в изборите на "Да, България" е провокирало вълна на гражданска подкрепа за подписката, с която формацията да може да се регистрира в ЦИК в коалиция със "Зелените" и още една партия.

Той не конкретизира с кого освен "Зелените" ще се коалира новата формация. Като уточни, че става дума за партньорства, а не за взаимни отстъпки и съгласие, че името на коалицията трябва да остане "Да, България".

Иванов посочи, че ходовете на "Да, България" са съпътствани от класическата схема на отровен двойник", която обърква хората и създава впечатление за неясна ситуация. Без да го назовава пряко, той намекна за действията на Николай Бареков, който в деня на учредяване на "Да, България" реши да преименува собствената си партия със сходно име, а днес е подал жалба в прокуратурата срещу подписката. Според Иванов силите, които управляват статуквото водят срещу "Да, България" хибридна гражданска война, а политическата система проявява имунна реакция на отхвърляне на неговата партия.

Помолен да коментира отношенията с "Нова република" на Радан Кънев, Иванов отговори, че "ако всеки си свърши работата, сумата гласове ще е по-голяма", а две и две не винаги е равно на четири.

Споделяне

Още от България