"Да България": Смяната на най-висшия военен не е в интерес на армията

Лидерът на движението Христо Иванов
“Движение Да България” осъди смяната на началника на отбраната от служебното правителство  и коментира, че тя "не е в интерес на Българската армия, нито в интерес на демократичните процеси". 
 
"Смущаващо е, че служебно правителство, назначено от президента и без действащо Народно събрание, да предлага на държавния глава назначаване за мандат от 4 години на нов началник на отбраната. С подобно действие биват заобиколени основни конституционни принципи на парламентарното управление и на взаимния контрол и възпиране на властите, тъй като липсва демократично легитимираната воля на правителство, пряко избрано от и политически отговорно пред парламента", посочват от партията на Христо Иванов.
 
Според движението липсва открита процедура с критерии, които за този пост задължително включват свободно ползване на английски език и международен опит. Липсва изслушване, ако не в пленарна зала, то поне в съответната ресорна комисия на парламента като елемент на демократичния контрол върху този висш професионален пост. 
 
“Движение Да България” посочва още, че очаква след изборите да бъде проведена прозрачна процедура за избор на началник на отбраната "по критерии и стандарти, съответстващи на държава - членка на НАТО и ЕС". 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?