Да ида или да не ида? Боршош призован като обвиняем, прокуратурата отрича

Бившият шеф на НДК получил призовка докато обвинението твърди обратното

Подалият оставка директор на НДК Мирослав Боршош е призован да се яви като обвиняем в столичното следствие на 20 юли. Това става ясно от призовката, която той публикува в личния си профил във Фейсбук в петък. Само няколко часа по-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и градският прокурор Емилия Русинова отрекоха информациите, че предстои Боршош да стане обвиняем по дело за ремонта на НДК.

За образуваното разследване по този казус прокуратурата съобщи на 28 юни, в суматохата около уволнението на Боршош от министър Лиляна Павлова , незабавното му възстановяване на поста от премиера Бойко Борисов и последвалата ден по-късно оставка на Боршош.

Уточнението бе, че прокуратурата изчаква счетоводна експертиза, за да реши има ли "предпоставки за повдигане на обвинения" срещу ръководството на дружеството.

"Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя – да ида или да не ида? Това е въпросът", написа Боршош в петък.

Досъдебното производство, по което той е призован като обвиняем, е образувано във връзка с данни за нецелево разходване на средства за ремонта на НДК за предстоящото европредседателство на страната ни през 2018 г., разясни през юни Румяна Арнаудова.

В края на юни държавното обвинение уточни, че се е задействало по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари т.г. от ДАНС (по време на служебното правителство -бел.ред.) до главния прокурор по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели. По думите на заместник -главния прокурор Борислав Сарафов делото било за изразходване на целево отпуснати средства не по предназначение от неизвестно длъжностно лице.

До момента повече информация по случая няма, включително дали е готова счетоводната експертиза, която прокуратурата изчакваше.

Няколко дни преди от държавното обвинение да съобщят за разследването, правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството. Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването ѝ нарасна на 45 млн. лв.

Отделно Столична община ще даде още около 5 млн. лв. за ремонта на площад "България" пред централния вход на НДК, който остана неремонтиран с европейски средства. Националният дворец на културата ще бъде основната арена на срещите на високо равнище през първата половина на 2018 г. на лидерите на 28-те страни членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?