Екозащитници пак призоваха правителството

Да има публичен дебат преди промяната на ски концесията в Банско

Да има публичен дебат преди промяната на ски концесията в Банско

Обществото да бъде запознато подробно с резултатите от назначената от правителството проверка на концесионния договор за ски зоната в Банско и да има публичен дебат върху предложения от работната група вариант за решаване на проблема с използваните в повече от записаните в договора с държавата защитени територии на националния парк "Пирин". Това предложиха отново от екокоалицията "За да остане природа в България" във вторник, дни преди изтичането на поисканото от държавните експерти допълнително време за по-задълбочен анализ на концесията с "Юлен" АД..

В началото на януари кабинетът на Бойко Борисов отмени решение на правителството на Пламен Орешарски за предоговаряне на концесионния договор за ползването на защитени територии за нуждите на ски зоната, което трябваше да вдигне с 50 процента таксите, плащани от концесионера на държавата, но щеше също така да узакони неправомерно ползваните от дружеството в повече от разрешеното терени. Междуведомствена работна група трябваше да даде предложение за решаване на проблема със ски концесията до 15 февруари, но екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че е поискана десетдневна отсрочка.

Според природозащитниците обаче има опасност правителството да вземе решение за Банско, което нарушава по престъпен начин законовите устои на държавата.

От екокоалицията смятат, че "чудовищният натиск на министри и инвеститори върху държавни служители и природозащитници уж да се разреши строителството на нова кабинка в ски зона Банско, всъщност е параван за увеличение на концесионната площ на ски зоната Банско и ново строителство".

"Зад лозунгите за "нова кабинка“ се крие желанието на концесионера в ски зоната да се узакони незаконното застрояване в ски-зона Банско и да се прикрие липсата на държавен контрол, довели до надвишаване на концесионната площ с 650 декара над разрешените 990", смятат екозащитниците. Те цитират становища на ековедомствотоо, че това надвишение е резултат от изграждането на ски съоръжения, които не са били съгласувани с министерството и не са били предвидени по концесионния договор за ски зоната. "Такъв жест не е правен никога досега към друг инвеститор в България, пък камо ли бил той собственост на офшорни компании", посочват от "за да остане природа в България".

Те обясняват, че за да се разреши строежът на нов кабинков лифт и писти, Министерският съвет трябва да позволи промяна на концесионния договор с "Юлен", която да допуска и ново строителство в Национален парк "Пирин". Това обаче ще е нарушение на забраната в чл. 21 на Закона за защитените територии, както и на принципите на Закона за концесиите и правилата за свободна конкуренция, тъй като се подменят първоначални условия на конкурса за концесията за ски-зона Банско от 2001 г., смятат от организацията

Според нея подобно решение на правителството на Борисов ще е по-скандално и взетото от кабинета на Орешарски, което бе разкритикувано от сегашните управляващи.

"Ако Министерски съвет реши да промени концесионния договор, това автоматично ще узакони и незаконно продадените от концесионера ски съоръжения на трети страни. Към настоящия момент държавата не е санкционирала концесионера за продажбата на лифтове (Чалин Валог, Шилигарника-Тодорка и др.) на офшорна фирма, въпреки че са обектите на концесията. Причината за това е, че за нито едно от предвидените в концесионния договор съоръжения не е издаден до сега акт за държавна собственост и това позволява на концесионера да се разпорежда с тях безконтролно, включително да ги залага в банки", пише в съобщението на "За да остане природа в България".

Организацията смята, че умишлено министри тласкат премиера към изменения на концесионния договор в ползва на "Юлен", затова отново иска преди да вземе кабинетът своето решение за ски концесията в Банско, публично да бъде обсъдено предложението на работната група, както и да бъдат взети под внимание всички нарушения в ски зоната и да се потърси ясна отговорност за тях от концесионера.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?