Да не бъркаме PR-кампаниите с реалния живот

Да не бъркаме PR-кампаниите с реалния живот

"PR-кампаниите с реалния живот да не ги бъркаме. По-скоро театрите да работят повече, отколкото институциите да правят театри“. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по повод акцията на МВР в края на миналия месец, когато полиция нахлу в гранд-хотел "София“ и спря аукцион на картини.

В шумната спецакция бяха арестувани двама от организаторите на търга - Игор Марковски и Димитър Фицов, които впоследствие бяха освободени под гаранция. МВР посочи като повод за акцията това, че фирмата им "Аполон и Меркурий" не е изпълнила няколко изисквания по новия Закон за културното наследство. Марковски и Фицов нямали съответния лиценз за търговия, не са посочили списъка с картини, които ще продават, освен това не са уведомили министерството в 45-дневен срок за провеждането на аукциона.

"Видяхте сега какъв шум вдигнахме с Меркурий, което не беше нужно да се вдига такъв шум, разбира се", коментира Вежди Рашидов в четвъртък пред Дарик радио.

В отговор на въпрос чия беше тази PR-акция, той казва: "Мисля, че вътрешното министерство. То обича да се снима във филми, ние само отговаряме за киното. Нали си давате сметка, че следващият търг след такава акция, гоним не само нарушителя - него ще накажем, но гоним и клиента. Аз като клиент няма да отида втори път на такъв търг, където ще се чувствам некомфортно с парите си."

"За първи път искахме да наложим правилата на играта да се случат. Да, трябваше да изчака, може да се е забавило, не казвам, че министерството е най-чистото място, но аз мисля, че една такава акция без знанието на министъра, особено като касае и културата, не трябва да се пипа. Ако забелязахте, донесе лошите дивиденти към МВР. Защото не може да приравняваме интелектуалната сфера с мутрите. Това не е един и същи аршин. Затова хората сме различни, затова не сме еднакво даровити", коментира още Вежди Рашидов, по професия скулптор, който веднага след встъпването си в длъжност подкрепи законови промени в полза на колекционерското лоби, защото самият той си изкарвал парите от колекционери.

Пред Дарик радио министърът признава, че самият той има картини и ценности. "Имам картини на Златю Бояджиев, на Никола Танев, имам холандска школа, сега от Италия ходих от един битак един фантастичен италиански пейзаж от 18 век си купих за 200 евро."

Запитан подал ли е заявление съгласно закона, той уточнява: "Не, моето не е толкова голяма колекция. Моето ми радва окото вкъщи, тъй че това толкова не е необходимо".

"Аз съм бил приятел на Златю, не, бях младо момче, но на неговия син бях един от неразделните приятели. Нормално е да имам. Ние художниците си заменяме. Хората, които искат да правят бизнес - ето тук е разликата, - когато един колекционер прави колекция, това значи, че той прави бизнес, едно продава, две други купува. Това е стока вече", разяснява Вежди Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България