Президентът Росен Плевнелиев за 2013 г.

Да не чакаме обещания, а с обща цел, вяра и действия да подредим живота си

Да не чакаме обещания, а с обща цел, вяра и действия да подредим живота си

В първото си новогодишно обръщение към българския народ президентът Росен Плевнелиев показа коренно различен стил от предшественика си Георги Първанов, както в речта  и посланията си, така и в обстановката, в която бе сниман клипът.

За разлика от Първанов, който говореше прав на ярко осветление, на фона на държавните атрибути със слаби празнични акценти, Плевнелиев се обърна към хората седнал  в притъмнена "домашна обстановка”, с коледна елха и много книги наоколо, като единствената слаба светлина падаше върху лицете му.

Друг нов ефект в раздвиженото му като структура слово бе прибавянето на кадри в моментите, в които например, говорейки как всички се надяваме Новата година да загърби лощото, припомни наводнението в село Бисер, земетресението в Пернишко, терористичния акт в Бургас,  смъртта на патриарх Максим, учил ни, че трудностите правят народа по-силен и по-сплотен, както и проявената смелост от обикновени хора, притекли се в помощ на други и жертвали живота си.

Акцентът обаче бе върху това, че държавата е такава, каквато я направят хората, живеещи в нея.

"Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация. Не трябва да чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Ден по ден, заедно и в правилната посока!”, заяви президентът.

По думите му желанието за достоен  живот в уютна и модерна България  може да се постигне само със съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности.

"Всеки от нас може да допринесе за една по-добра България през 2013 г. Не е трудно, изисква се воля и зависи от всички нас! Всеки родител може да даде любов, възпитание и морал на своето дете. От всеки един от нас зависи да има гражданска позиция и да я защитава... Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме болкова богати, че винаги да започваме от начало. Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в XXІ век. Защото светът се развива и никой не ни чака”, каза още Плевнелиев в новогодишното си слово.

Той изрази вярата си, че ”бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите”. "Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и  самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим”, посочи президентът.

Държавният глава припомни за предстоящия ядрен референдум и предстоящите парламентарни избории призова българите да сме по-активни и да отстояваме своето право на справедливост и солидарност. "Това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност”, добави той.

Плевнелиев каза, че България е една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природаи това ни задължава да се държим като европейци и да добавяме стойност и сила в нашето общо европейско семейство.

Той се обърна и към българите, живеещи в чужбина, и военните на мисии по света с думите: "Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома”

"Нека посрещнем Новата 2013 година с повече доверие, оптимизъм и вяра в общия успех!”, завърши словото си президентът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?