Да не се чакат чудеса от митниците за приходите, сочи неправителствен анализ

Руслан Стефанов. Сн. БГНЕС

"Не могат да се очакват чудеса в събираемостта на приходите от Агенция "Митници" след смяната на ръководството ѝ. Гледайки данните за потреблението в България и за перспективите за растеж и с години натрупаните проблеми, едва ли може да се очаква, че някой в оставащото време до края на годината може да направи чудеса от геройство".

Това коментира пред БНР в сряда Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Неправителствената организация се занимава от години с изследване на сивия сектор в икономиката и "пробивите" в приходните агенции, откъдето изтичат огромни финансови ресурси.

Повод за коментара бе назначението на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници", след като той бе заемал същия пост в периода 2009-2013 г. по време на правителството на ГЕРБ. По времето на Танов митниците не направиха "чудеса" в събирането на приходите, а тогавашната опозиция БСП пресметна, че не са събрани от некадърност и покровителство на контрабандата близо 2 млрд. лв.

Близнашки за Ваньо Танов: Нямам време за губене, той е нужният за момента човек

"Подкрепям назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници”. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Георги Близнашки по повод на подозренията, че Танов е бил върнат на поста по искане на ГЕРБ и съмненията, че е най-подходящият човек.

"Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки. Нямаме много време да търсим силна кандидатура”, обясни проф. Близнашки. По думите му, Ваньо Танов по времето на предишния си престой начело на митниците е показал, че се справя много сериозно с работата и по тази причина е избран като човек, който познава всичко в митниците.

Още

Същото стана и при правителството на Пламен Орешарски. Според ГЕРБ като опозиция поради лошата работа на приходните агенции не са събрани 1 млрд. лв.

"Ако трябва да разделим причините за липсата на приходи или за недостатъчното приходи в бюджета за тази година, аз бих казал, че поне половината от тази дупка, за която се говори, е лош разчет и то залагане на по-големи приходи, отколкото може да се очаква", продължи коментара Стефанов по повод на предварителните разчети на финансовото министерство, че се очертава недостиг в приходите от около 900 млн. лв.

"Някъде над 200 милиона от този минус, който гледаме, може би се дължи и на допълнително забавяне на ръста вследствие на проблемите около КТБ във второто тримесечие. Останалите може би 200 до 400 милиона можем да търсим в по-лошата работа на приходните агенции, като в никакъв случай не бих отбелязал агенция "Митници" като основна причина за спада в приходите", смята анализаторът.

Според Стефанов отговорността за ниската събираемост на приходите трябва да се сподели и от НАП. "Значение има и слабото потребление миналата година, както и честите кадрови смени в митниците", отбеляза той.

"Ако се подобри работата на приходните агенции, можем да разчитаме на едни допълнителни от 200 до 400 милиона лв. повече в сравнение с това как до момента вървят приходите, но това до голяма степен зависи и от здравето на икономиката. Бих заложил в по-голяма част на тези икономически процеси за ръста, отколкото на смяната на един или друг ръководител в агенциите", допълни анализаторът.

По повод на проблемите с контрабандата, той каза, че те са дългосрочни, но не се решават. Според изчисления на ЦИД само във вътрешната търговия с тютюневи изделия делът на нелегално произведените и необложени цигари отива към 30% от целия обем

Лансираната идея на предишното правителство за сливане на двете приходни ведомства - данъчното и митническото - в едно се приема сдържано от анализатора.

"Не мисля, че това ще има някакъв ефект върху събираемостта, ефективността на агенциите, ако се осъществи едно механично сливане. Ако се направи с идеята за някаква реформа, с някакви по-ясни дългосрочни цели, говорим, разбира се, за три до пет години, така както беше направено преди време през 2001-2005 година реформата в приходната агенция (НАП), тогава можем да очакваме някакъв ефект", каза Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес