Да не се хвърля сняг на улицата призовава снежинка от Столичната община

С дарена листовка снежинка Столичният инспекторат призовава гражданите и фирмите  при почистването на сняг от прилежащите им площи да не го изхвърлят на пътното платно. Снегът не бива и да се трупа и около дървета по тротоарите, защото е обработен с химикали и дърветата могат да умрат, обясни Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат пред Mediapool.

Почистването на тротоарите трябва да става, като снегът се избутва в края на тротоара, най-добре в близост до канализационните шахти, за да може водата да се оттича директно при топенето на снега, допълни Георгиева.

На пътното платно пък е забранено изхвърлянето на снега, за да не се затруднява работата на пътните фирми, които чистят снега от улиците и да не се предизвикват задръствания, посочи шефката на Столичния инспекторат.

Тези задължения на столичани са разписани подробно в листовка с формата на снежинка. Тя се разпространява безплатно на около 20 оживени спирки от градския транспорт. Снежинката е дарение от фирма, която не развива бизнес дейност в София и няма нищо общо с чистотата, каза Веска Георгиева. По думите ѝ целта на кампанията е хората и фирмите да осъзнаят, че трябва да почистват снега пред домовете си.

Всички граждани и фирми са длъжни да почистят прилежащите им площи след снеговалеж съгласно общинската Наредба за чистота. Два вида глоби налага Столичният инспекторат на тези, които не изпълняват задълженията си. Единната е с квитанция от 10 лв., а другата е акт за по-висока сума.

От началото на годината са глобени с 10 лв. 1400 фирми и граждани основно заради непочистен сняг. Така в общинския бюджет са влезли 14 000 лв. свежи пари, посочи Георгиева. Тя на няколко пъти подчерта, че целта не е да се трупа статистика и да се плащат глоби, а да се спазват общинските наредби и всеки да изпълнява задълженията си и отговорностите.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?