Да обучим децата, да излязат на протест: Борисов обяви още пари за образование, семейства и болници

Да обучим децата, да излязат на протест: Борисов обяви още пари за образование, семейства и болници

Правителството отпуска на общините 16 милиона лева за обновяване и модернизиране на кабинети по математика и природни науки в 160 училища в страната. Средствата са по национална програма, насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки, обясни премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"160 училища, така, както поехме ангажимент, за природо-математически науки, иновации, техника да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест", посочи Борисов.

Парите са за дейности по национална програма, насочена към училища с иновативни практики, и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за увеличаване на стипендиите.

"От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден", пояснява премиерът.

Системата на Спешна помощ ще бъде подсилена с нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване.

С 2.4 млн. лв. се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 млн. лв. получава и "Майчин дом" за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.

МС отпуска и 8.66 млн.лв. за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

Бойко Борисов коментира: "С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани."

Подкрепа ще получат и семействата с деца до 14 години, като им се осигурява право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

"Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", казва Борисов.

По-късно правителствената пресслужба уточни, че общо по мярката ще бъдат осигурени 85 млн. лв.

За семейства с едно дете месечната помощ ще е равна на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на минималната работна заплата (610 лв. за 2020 г.). Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Тази сряда правителството заседаваше чрез видеоконферентна връзка.

Министрите обсъдиха доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес