Да осигурим хигиена: Магистратът, проверяващ Гешев, остава тайна

Валентина Маджарова, Снимка: БГНЕС

Името на прокурора, който трябва да провери дали шефът на държавното обвинение Иван Гешев е извършил престъпление, остава тайна. Това стана ясно от думите на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Мадждарова. Тя уточни, че обвинителят е избран на случаен принцип измежду осем-девет други. Той има един месец да се запознае с материалите и да реши дали се налага допълнителна проверка. Ако такава бъде назначена, казусът може да се проточи с още три месеца.

Името на прокурора ще стане известно, когато той се произнесе, обясни Маджарова. Към момента няма нужда то да бъде съобщавано.

"Нека да осигурим максимална хигиена за този магистрат, защото натискът и общественият интерес по казуса е огромен, аз лично не мога да разбера защо", заяви шефката на спецпрокуратурата.

Сигналът срещу Гешев бе подаден от вътрешния министър Бойко Рашков. В него се твърди, че главният прокурор е извършил престъпление, разпространявайки данни от СРС. Сочат се разговорите с участието на президента Румен Радев, тези с хазартния бос Васил Божков и чатовете между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Със сходни аргументи правосъдният министър Янаки Стоилов поиска Висщият съдебен съвет да отстрани Гешев от поста му. Предложението изобщо не е бе разгледано.

Сигнал срещу главен прокурор не е прецедент, заяви още Маджарова.

"Постъпвали са и вероятно е продължат да постъпват както срещу този главен прокурор, така и срещу предходен главен прокурор, така и срещу председател на върховно съдилище, това са нормалните неща", каза тя.

Тя обясни, че колегата ѝ щял да се абстрахира от всичко и да се произнесе по вътрешно убеждение и закон. Според нея прокурорът не би трябвало да се влияе от думите на Гешев, който нарече аргументите за освобождаването му "правно нищо".

Споделяне

Още по темата

Още от България