Да пазим заветите на хан Кубрат в Брюксел и Страсбург

Да пазим заветите на хан Кубрат в Брюксел и Страсбург
Сегашният и кандидат за бъдещ евродепутат от БСП Илияна Йотова обогати предизборната кампания с фундаментален (дори за социалистическите традиции) принос в тълкуването на сложната диалектика между национално и интернационално, като свърза модерната европейска идея с нашите, губещи се далеч във вековете, прабългарски корени.

Откривайки кампанията на своята партия за европейските избори в Перник, Йотова изрази надежда, че "новоизбраните български представители в Европейския парламент ще работят като юмрук и ще пазят заветите на хан Кубрат".

Тя изрази съжаление, че досега някои от българските евродепутати не са спазвали това. Те пренасяли вътрешнополитическите конфликти на европейската сцена и позорели името на България.

Да се работи "като юмрук" и да се пазят заветите на Кубрат според Йотова означава, че "в Брюксел и Страсбург е нужен единен български екип, защото страната ни има нужда във всички европейски документи името ѝ да стои чисто и да се защитават нейните интереси".

От думите на софийската социалистка става съвсем ясно, че вътрешната политика на тройната коалиция отговаря напълно на националните интереси, стига за нея да не се говори в Брюксел и Страсбург, за да не се петни името на страната.

Тоест, трябва да се мълчи, например, за: краденето от европейските фондове, особено, ако се извършва от партийни спонсори; краденето от българските данъкоплатци, особено, ако се извършва от "наши" обръчи и олигарси; насочените пак към тях обществени поръчки "под масата"; "заменките" и другите форми на публично-частно партньорство без търг и конкурс; ширещата се организирана и неорганизирана престъпност; липсата на правосъдие; дребната и едрата корупция; купуването на гласове на дребно и на едро, включително чрез бюджетни подаръци и противоконституционно изборно законодателство...

Да се мълчи за всичко това, както и за някои други елементи от днешната българска политика, означава "да се отстояват националните интереси", което Йотова и нейните колеги щели да продължат да правят и да "работят за страната ежеминутно".

"Ако получим вашето доверие за ЕП, това ще бъде нашата политика и наше верую", обеща тя на перничани.

Споделяне

Още от България