Да прекръстят прокуратурата на "Завоалиране и опраскване" ООД

Христо Иванов

Разбира се. Направо да прекръстят прокуратурата на "Завоалиране и опраскване“ ООД.

Ингорират казаното от Василев, игнорират документите, публикувани преди година в Бивол, игнорират множество други публикации и индикации.

Игнорират призива на президента, и, (предполагам) материалите, които Ердоган е дал на Цацаров, а и са дадени на МВР, (предполагам), поне два пъти (предполагам). Не ги е еня ни за Евро мониторинг, ни за Шенген.

И цената на всичко това изобщо не са просто 3.5те млрд, които наляхме. В цената се включва и вторичното и третично разграбване на тези активи и генерираният по повод на това поток от мръсни пари и коропционни метастази.

В тази цена се включва дългогодишната развала на институции като БНБ, КФН, прокуратурата, финансовото разузнаване в ДАНС, МВР,, съд и пр и пр, дресирани да завоалират и опраскват, но не и да си вършат работата, включва се поддържането на още такива банки, чрез които да става претакването на активите и които после пак ние ще плащаме.

Включва се фактът, че ние нямаме политически елит. Имаме синдикат от сламени хора, наедряли дребни далавераджии и и микс от тотално аморални и безгръбначни бюрократи, които осигуряват продължаващото опоскване на държавата.

Включва се и това, че тази хора вече не са зависими единствено по между си и от създалите ги сенчести лобита. При рязката промяна на средата за сигурност около нас, дори и само част от това, което подозираме, да е вярно, ние сме изправени пред лицето на бурята без работещи институции и със елит, който е съвършено открит за натиск, изнудване и покупка на дребно от външни фактори.

За момент се бях зачудил, дали, вместо директно да заявят, че няма да се занимават с тези теми, няма да кажат, че ще ги разгледат в рамките на текущото разследване. Би било много по изгодно за тях измъкване.

Вместо това, с днешното си заявление, те направо потвърждават факта, че изобщо не се занимават с темата за политическата корупция около КТБ, нейното създаване и разпарчетосване. Занимават се с една липсваща сума от касата и с една незначителна риба в БНБ.

Политическата митология, която се опитват да ни пробутат е, че един щиглест мошеник с малко смешни мустаци и изцъклени очи в продължение на повече от десетилетие е лъгал всички и сам е откраднал 3.5 млрд. А онези от списъка на портиера просто са ходили да пият кафе и да се збавляват как му мърдат мустаците, докато той ги хипнотизира.

Ако съдим по досегашния опит, накрая ще осъдят главната касиерка и вероятно Гунев и то – след още 5-6 години и тях ще ги пуснат на последна инстанция. Василев ще плесенясва в Белград, ще си мъти документите и ще се яде защо никой вече не му обръща внимание на интервютата. След няколко години, ще си спомняме за КТБ колкото днес си спомняме за банките от периода 1988-96гг. Завоалиране.

Но те дори и това не казаха! Не могат. Дори и про форма да промъмлят, че все пак ще имат предвид казаното, това ще изнерви твърде много хора, онези от списъка на портиера и най-вече ВИПовете.

Прокуратурата е гарант за мира, стабилността и доброто храносмилане в олигархията. И най малък намек, че има промяна в поведението (която дори и онези очакват), плаши много хора.

Затова, трябва да се излъчват успокояващи сигнали, че вълшебният талисман срещу наказателна отговорност си работи и газенето на хора, закони и национални интереси може да продължи напълно спокойно.

А това значи, че системата е тревожна и крехка. Разчита на пълната ни резигнирана пасивност, поддържана от мнозинството от т.нар. медии. Малко по-силна обществена реакция и в олигархичната кочина ще настъпи хаос.

Виждали сме го. Просто си представете как би изглеждала страната ни без да плащаме със животите си чудовищната корупционна рента, описана по-гореПъле и реагирайте. Не се отказвайте да реагирате!

*Коментарът е публикуван в личния фейсбук-профил на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Още по темата
Още от Анализи и Коментари