Да превърнем детското отделение на “Пирогов“ в приказно и уютно място

Детското отделение на болница “Пирогов“ ще бъде преобразено в пъстро и дружелюбно място за децата и техните родители с общите усилия на дарители, обединени в инициативата “Малките герои” на фондация “Америка за България”.

Инициативата е продължение на текущата реконструкция на детските отделения в спешния институт, която е финансирана от Министерството на здравеопазването. Идеята е подобренията в детските клиники да поставят “Пирогов“ наравно с водещите детски болници в света.

Пациентите в здравните заведения често се чувстват несигурни - на първо място за своето здраве, след това за своята безопасност и накрая, но не последно място защото излизат от комфорта на дома и обичайното си ежедневие. Заобикалящата среда може да смекчи това чрез намаляване на стресовите фактори в нея. Това помага за адаптацията и дава на болните чувство за контрол.

Интериорното обогатяване на детските клиники ще стане чрез добавяне на един модерен, цветен и образователен компонент и ще се финансира чрез допълнителни средства, предоставени от фондацията, партньорите на инициативата и DMS кампанията, в която всеки желаещ може да се включи.

Всеки, който иска да стане част от благородната инициатива може да се включи със есемес с текст DMS PIROGOV на 17777 за всички мобилни оператори. Така всеки може да дари 1 лев за “Малките герои”, които фондация “Америка за България“ ще удвои. Целта е DMS кампанията да набере 100 000 лева, към които “Америка за България” ще добави още 100 000 лева.

Цветността, богатите по съдържание стенописи, специфични компоненти на заобикалящата среда, произведения на изкуството и обзавеждане ще отвличат вниманието на децата и техните родители по време на престоя им в болницата. Подобренията в “Пирогов“ ще обхващат три етажа.

На приземния етаж ще са рецепцията и залата за ичакване, където интериорът е решен в морски мотиви. На първия и втория етаж ще има стаи за игри, също изрисувани с приказни мотиви. Коридорите и болничните стаи също са с интериор, помагащ за намаляване на стреса.

За общата визуална концепция на интериорния дизайн на детското отделение се
погрижи архитектът на “Музейко“, Лий Сколник, чието архитектурно бюро LHSA+DP е създало над 60 детски центъра в цял свят.

Патрон на инициативата е тенисистът Григор Димитров, а нейни партньори са ИКЕА, Уникредит Булбанк, АстраЗенека, Хепи, Уолтопия и Хюлет Пакард Ентърпрайз, LHSA + DP, Ню Йорк, Българската национална телевизия, България он еър и Блумбърг.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество