Призив на студенти и преподаватели от Богословския факултет:

Да протестираме "очи в очи" пред отговорните за срива на държавността

Министерският съвет, Народното събрание, Конституционният съд олицетворяват злото

Богословският факултет

В декларация до протестиращите студенти техни колеги, докторанти и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет призоваха протестите да продължат "очи в очи" (на улиците и площадите), защото окупацията на аудитории не е достатъчна.

Eто какво се казва в декларацията:

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер СУ “Св. Климент Охридски”,

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

ІІ. Подкрепяме "раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

ІІІ. Редом с тази ни подкрепа поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че "окупацията”сама по себе си е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтено и компетентно управление на родината ни.

ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да проявят своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

За това призоваваме:

Часът удари и светото дело на гражданското общество и на академическата общност е започнато! Сега е минутата! Нека да излезем от затворените бетонни пространства, за да отстояваме нашите принципи и идеи, като поискаме незабавна оставка на парламента и правителството! Да направим заявка за осъществяване на истински морал в държавнически и обществен порядък, в който да живеем достойно ние и идните поколения.

Декларацията е подписана от много студенти и 12 преподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?