Да разследваш главния прокурор ще е сладка работа

Крум зарков, Снимка: БГНЕС

Новият пост на специален прокурор, който ще има правомощия да разследва главния прокурор, ще е "доста сладка работа". Това коментира пред БНР депутатът от БСП Крум Зарков.

Според законовите промени, предлагани от ГЕРБ, човекът на този пост ще има седемгодишен мандат и ще се избира от пленума на Висшия съдебен съвет, както и самият главен прокурор. Т.е. хората, които избраха на този пост Иван Гешев с мнозинство, ще решат и кой да може да го разследва. Самият главен прокурор има изключиелно силна позиция и доминира прокурорската колегия. По традиция заедно с тях гласува мнозинството, формирано с участието на парламентарната квота.

"Трудно ми е да си представя как ще проработи на практика фигурата, която да разследва главния прокурор. Това ще бъде една доста сладка работа – седем години на най-висок пост. Прокурор, който ще се занимава с два, три, четири сигнала за целия си мандат най-вероятно. От друга страна, един прокурор не работи сам – тук принципът "сам войнът е войн" не ми се струва приложим", коментира Зарков пред БНР.

Той посочи, че ако новият прокурор се занимава само със сигналите срещу главния, няма да има много работа. Ако обаче разследва и други дела, означава, че ще се впише в йерархичната структура на държавното обвинение, което се ръководи от началника си.

"Десетки години тук се обясняваше, че Конституцията не позволява прокурор, който да е извън рамката на методическото ръководство на всички прокурори, която стига до главния прокурор. Изведнъж, за няколко седмици започват да се създават фигури, които нямат нищо общо и висят някак си в системата", посочи Зарков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?