“Да реагираме като нация” срещу Доган

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тройната коалиция толерира купуването на гласове, доказателство за което е изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган от изборната нощ, че това е “европейско явление”. “Снощи аз чух от БСП и НДСВ, че купуването на гласове е тежко, уродливо нещо, а техният партньор им плесна едно шамарче и каза: “Това е европейско явление”.

Ако те наистина твърдят, че са силни заедно, то за мен това означава, че толерират това явление”, каза Борисов. Той обърна внимание и на репликата на Доган “Ако не щете мира, секира” (б.ред. думите на Доган бяха: “Не вади брадва като играеш шах, защото и другият може да извади”).

“Аз съм българин, сигурно поколения наред сме яли секири, но ако имахме национално достойнство, трябваше да реагираме като нация. Това е много тежък удар върху националното ни достойнство”, коментира лидерът на ГЕРБ, който съжали Станишев и Сакскобургготски, че имат “такъв партньор като Доган”.

Той призова СДС и ДСБ за общи действия по написването на нов изборен закон, който да пресече тези практики.

Борисов се обяви и против местните бизнеспартии, които според него са си купили по 2-3 места в общинските съвети, за да ги изтъргуват по време на важни гласувания.

“Те са опасно явление. Съставени са от умни и напредничави хора, те винаги са с няколко хода пред държавната администрацията. Те години наред даваха по един кош пари на водещите партии, но сега изпаднаха в трудна ситуация. Трима са давали пари на трите партии от коалицията, но сега печели само един. Това принуди някои да влязат в местната власт”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Според него тези партии могат да бъдат много опасни, защото за разлика от традиционните играчи, не носят политическа отговорност за решенията си.

Въпреки, че е в почти перманентни кавги със Станишев, Борисов обясни, че като кмет на София е “длъжен” да се разбира с него. По думите му всички инфраструктурни проекти в София, а и в другите градове, където ГЕРБ спечели, пряко зависят от правителството. Той изрази надежда кабинетът да не прави гета в спечелените от ГЕРБ градове.

Новият-стар кмет на София изброи и колко неща трябва да свърши парламентът, за да му подпомогне бъдещата работа. Той отново заговори за парите, които правителството дава на общинския бюджет от платения ДОД. Увеличението от 160 на 190 милиона за 2008 г. му се видя малко и каза, че ще бъде поискано повече.

“Трябва ми закон за София, трябва ми общинска полиция, ще преговаряме за повече пари”, начерта план за действие кметът.

Ако в някои общински съвети ГЕРБ няма мнозинство, няма и да изпада в състояние на “глупава и безсмислена опозиция”, каза Борисов.

Борисов нарече “глупост” решението на парламента за пряк избор на районни кметове в София, Пловдив и Варна. Според него тайната надежда е била ГЕРБ да бъде саботиран, но това не се е случило. Ние изненадахме всички, като си направихме структури в цялата страна. На някои места не спечелихме, но играхме на чисто, каза Борисов, като отново подчерта, че ГЕРБ са издигнали свои кандидати, а не са се крили с подкрепа зад чужди.

Борисов, който бе преизбран за кмет на София още на първи тур, обеща да работи в екип с всички районни кметове. “За мен всички районни кметове ще имат един и същ статут”, уточни той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?