Да сбъднеш мечтата си – от село Боденец до бутик в Милано

Мирослава Ценова

Мирослава Ценова от малкото село Боденец, край Мездра, успя да сбъдне детската си мечта – откри своя бутик и наложи своя модна линия в столицата на модата Милано. Това съобщиха от община Мездра.

Пътят на 36-годишната жена не е осеян само с цветя и рози. Мирослава завършва основно образование в училище " Св.св. Кирил и Методий" в Мездра. Мечтата ѝ е да се занимава с мода, затова отива в Техникума по текстил и облекло във Враца. Там изучава моделиране и конструиране на облеклото.

"Аз съм селско чадо. Вълшебното детство премина на село. Благодарение на баба ми, която за съжаление вече не е между живите, на 5-6 години, можех да използвам крачната машина в къщи. Плетях и бродирах, както и помагах в целия процес по изработването и боядисването на домашната прежда", разказва Мирослава Ценова.

През 2000 г. тя участва в националния конкурс "Мода и време" в Шумен. Печели първа награда в раздел "Авангардна мода". Започва работа в известно модно ателие в София, като едновременно с това изучава фотография.

Практиката в ателието ѝ дава много – преминава през абсолютно всички процеси на изработване на облеклото - шиене на копчета, гладене, изработване на илици. Дават ѝ възможност да разработи и някои от собствените си идеи.

"Никога не съм искала да напускам България, но по стечения на обстоятелствата се озовах в Италия. Записах курсове по италиански и след година започнах да изучавам моден дизайн в "Европейски институт за мода" в Милано. По това време срещнах и любовта, а малко след това на бял свят се появи и моят син Дойчин. Нямахме баби и дядовци наблизо, затова се наложи да напусна работа и да се грижа за него. Това беше и най-доброто решение в живота ми. Не след дълго отново се върнах към моята страст в модно ателие, където отговарях за цялостното изработване на дрехи по поръчка", връща се назад Мирослава.

Тя получава покана от генералното консулство на РЮА в Милано да участва със собствена колекция в модно ревю-спектакъл по повод месеца на културата на Южна Африка в Милано през 2018 г. Следват още няколко покани и днес дрехите ѝ вече се продават в бутик в модната столица.

Моделите са повлияни от българската народна шевица, съчетана с пищни африкански мотиви, събрали в себе си слънчевите пастелни тонове на природата. Мирослава Ценова изработва дрехите сама - от скицата до крайния продукт.

Тя е един от основателите на "Българска асоциация за културен обмен" в Милано. Танцува народни танци и пее народни песни във фолклорната работилница "Ритмика". През 2017-та година в дует с Мария Начкова печели сребърен медал от националния фолклорен конкурс "Пиленце пее" в категорията за певци непрофесионалисти. Пише и поезия.

"Мечтая много, но избягвам да правя планове. Не обичам да планирам живота, разбрах, че мога да контролирам само собствените си действия. Научих се да оставям нещата просто да се случват и да посрещам последствията, като си взимам най-доброто от тях, колкото и негативни да са те. Започнах да гледам и по-различно на провалите, на практика няма грешки, а ситуации, благодарение на които трупаш знания и опит. Спрях и да се страхувам, и започнах да се забавлявам, предизвиквайки себе си", казва още Мирослава Ценова.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?