Да се “изчисти гнездото” на корупция във властта

За да се атакува успешно проблемът с организираната престъпност, първи трябва да се "изчисти гнездото", т.е. да се премахне корупцията на държавно ниво. Това заяви в петък федералният прокурор от Сиатъл Джеймс Лорд, който е на посещение в България с други американски магистрати.

Лорд даде пример със САЩ, посочвайки, че не може ефективно да се работи срещу членове на престъпни фамилии, докато има корумпирани държавни служители, съдии, прокурори. Системата става ефективна след издаването на присъди и изпращането в затвора, посочи магистратът.

На въпрос за връзките на властите с организираната престъпност, представителят на американското правосъдно министерство  Том Пийбълс каза, че не познава мащабите на проблема в България, но всеки, които е пребивавал тук по-дълго, знае, че има органи на властта, които са близко свързани с организираната престъпност.

Американските магистрати са у нас за участие в програма за възможните допирни точки между САЩ и България в борбата срещу организираната престъпност.

Джеймс Лорд и колегата му Николас Гарафис смятат, че в процеса на досъдебното производство е необходимо изясняване на законодателството както и промяна в сроковете, които законът дава  за това.  В момента законодателят е регламентирал двумесечен срок за разследване, който може да се удължава с разпореждане на наблюдаващия или на главния прокурор.

Сблъсквали сме се със срастване между властта и организираната престъпност в САЩ и от време на време продължаваме да го срещаме.  Една от ползите на закони, свързани с прането на пари е, че имаш възможност да преследваш онези, които печелят от престъпления и се опитват да инвестират тези печалби в законен бизнес като купуването на хотели, апартаменти или нещо друго. В САЩ има такова законодателство и то се използва ефективно, каза прокурор Джеймс Лорд.

В България също има законодателство срещу прането на пари, но постигането на осъдителни присъди е мъчно задание за държавното обвинение.

По повод купуването на гласове федералният съдия от Ню Йорк Николас Гарафис заяви, че закон, който наказва приемащия парите, както и този, който ги предлага, не се фокусира върху самия проблем.

С последните промени в Наказателния кодекс преди местните избори депутатите предвидиха наказание както за купуващия, така и за продаващия. Между двата тура на изборите обаче левицата внесе нови промени в НК, според които ако продаващият гласа си свидетелства, се освобождава от наказателна отговорност. Предстои гласуване на това предложение

“Проблемът е в този, който предлага парите”, смята Гарафис. Според него приемащият 20 лева е по-незначителен в сравнение с този, който вероятно предлага стотици хиляди лева, за да осигури определен изход в изборите.

Изглежда, че има проблем със закона, че той е неефективен за постигане на целите си в България, не е нужно някой от САЩ да стигне до извода, че законът трябва да бъде променен, за да имат прокурорите средствата да осигурят свободни и честни избори, коментира магистратът невъзможността на държавното обвинение да се самосезира за “явлението”.

В момента прокуратурата може да се задейства само при постъпване на сигнал за изборна търговия.  

Купуването на гласове е проблем, който трябва да бъде решен бързо, защото, ако няма справедлива избирателна система, няма да има  истински справедлива демокрация, заключи съдията.

Споделяне

Още от България