Да се премахнат една трета от публичните структури като излишни

Да се премахнат една трета от публичните структури като излишни

Като първа антикризисна мярка, която ще донесе непосредствени резултати, е съкращаването на публичните структури и редуцирането им до такива, които могат да поемат натоварване и да свършат работа. Това смята лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Пред бТВ във вторник той повтори позицията на своята партия, изразена ден по-рано, че управляващите от ГЕРБ на практика не застават ясно зад пакета антикризисни мерки, като оставят да се размие отговорността в рамките на тристранния съвет. Той пък по дефиниция носи отговорност само пред членовете на присъстващите в съвета организации и е неефективна за българската политическа система структура, привнесена от европейски държави с многопартийни коалиционни правителства.

Неясното авторство на антикризисните мерки и липсата на политическа отговорност за изпълнението им са притесняващи, смята лидерът на ДСБ.

Според Костов хората, които най-гъвкаво се настройват спрямо кризата и я понасят в цялата ѝ тежест - малкият и средният бизнес, семейното предприемачество, самонаетите и техните семейства - не са представени при изработването на антикризисните мерки. Ако тези хора бъдат попитани какви да са мерките срещу кризата, биха казали: ″Не искаме парите от нашите данъци да отиват за нереформираната публична система″, смята Костов.

Според него около една трета от публичните структури са излишни. ″Ако погледнете картата на държавните институции, ще се слисате. Защото много малко хора в България си дават сметка колко на брой институции има в съдебната, в изпълнителната власт, в законодателната... Ако си ги представите като карта, една трета от тях спокойно могат да не съществуват. Те могат да бъдат слети. Функциите им могат да бъдат прехвърлени върху други, които имат способността да изпълнят, които ще поемат допълнително натоварване, защото е криза″, каза бившият премиер.

″Така се прави в условия на криза. Но страхът от тези реформи е много голям. Защото те са непопулярни. Губи се доверието, симпатиите на тези, които ще бъдат съкратени″, продължи Костов. И повтори примера с мини ″Марица Изток″, ″... където има излишни няколкостотин души, които обаче вдигат цената, изходната цена на въглищата. Оттам се вдига цената на произведената електроенергия на централите от Маришкия басейн. Което обаче пък увеличава цената на електроенергията за всички български граждани по веригата. Тя си расте, върви си с печалбата и стига до нас с 10-15%″.

″Ето, вижте решението колко е просто. Рационализира се производството в мини ″Марица”. Намалява се цената на въглищата под световната цена... Пада цената на електроенергията. Пада цената за крайния потребител. Дава се много сериозна помощ на всички консуматори на електроенергия. А това са фирми, това са са граждани, домакинства″, завърши примера Иван Костов.

Според него след съкращенията оставащите структури трябва да бъдат рационализирани. Те трябва да бъдат опростени, за да може да се концентрира и персонализира отговорността. ″Най-силните отговори на кризата дават фигурите, които управляват, които имат персонална отговорност″, заяви той.

Костов повтори, че не вижда как в този вид антикризисните мерки на правителството могат да бъдат подкрепени. ″Как да ги подкрепим? Какво решават? Коя реформа тласкат напред? Как решават това, за което сега ние им говорим? Това са мерки, ние нарекохме ″ляв популизъм″. Затъване в левия популизъм. Това са мерките - страх от реформи, опит да се съберат пари, за да оцелее тая система с нереформираните ѝ части...″, заяви той.

Според лидера на ДСБ на практика това е същата философия на управление като при Симеон Сакскобургготски, който, по думите му ″не смееше да пипне нищо от заварените неща″. ″Разбира се, с изключение на операциите, от които се самообогатиха там много хора и Тройната коалиция. Но никой от тези фактически популистки управления не посмя да продължи реформите″, заяви той.

Иван Костов отрече, че Синята коалиция ще обърне гръб на ГЕРБ. ″Това не е краят. В никакъв случай. Но, ако няма реформи, ние не сме гарант. Трябва да е ясно. Но ако се спрат реформите, на какво сме гарант? Ние сме реформаторската десница в България. Ние сме правили всички крайно належащи и отлагани реформи, за което сме платили огромна политическа цена. Така е било и 91-ва, 92-ра година. Така беше и 97-ма, 2001-ва. Никой не е разчиствал Авгиевите обори на безпомощната и популистка българска политическа класа, както го е правила реформаторската десница″, каза Костов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?