Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация
Да се провреш под дъгата

Днес се навършват пет години от убийството на руската журналистка Анна Политковска, убита заради своето безкомпромисно отстояване на истината.

Убита на рождения ден на този, за когото тя написа: "Напълно очевидно е, че заздравяването властта на Путин е завръщане към съветската система".

По силата на едно от тези странни съвпадения довечера в Народния театър "Иван Вазов” ще се играе спряната някога пиеса на Георги Марков "Да се провреш под дъгата”.

През 1967 година пиесата е свалена от сцената на 13-ото си представление след провикването на генералски глас в салона на театъра: "Това повече не може да се гледа“.

Режисьорът Асен Шопов, великолепният актьор Наум Шопов и съпругата му са уволнени и изселени от София.

Преди 33 години също като Анна Политковска и авторът на тази пиеса бе убит заради словото си и заради безкомпромисното отстояване на истината.

И също като нея бе убит на рождения ден на диктатора, за когото се осмеляваше да говори.

Точно преди месец – в деня на атентата срещу Георги Марков - българските медии забравиха неговото убийство, но в замяна на това отразиха правешките чествания на 100-годишнината от рождението на неговия убиец.

В сянката на Витоша

А ето какво разказва премълчаваният Георги Марков в един от своите "Задочни репортажи", който носи заглавието "В сянката на Витоша”:

Това беше нашата гора, на княжевци. И панорамният път, от който София и софийското поле се виждат като на длан, беше мястото, където обичахме да се разхождаме. В гората нямаше алеи, а пътеки, по които мнозина от нас срещаха сладостите и горчивините на първата любов. Там броехме куканията на кукувицата, изповядвахме се един на друг и говорехме за бъдещето, което от тази височина изглеждаше просторно…

И това бъдеще ни изненада в деня, когато войници със сини шапки и шмайзери застанаха на всеки завой на панорамния път. Помня изненадата от първата ми среща с тях, когато открих, че този тих и интимно наш път се оказа превзет от въоръжени до зъби "сини шапки“, които грубо и заповедно подвикваха на всеки минувач:

"Не се спирай! Движение!“

После част от гората се оказа заградена с висока бодлива мрежа, зад която, спотаени между стволовете на дърветата, дебнеха часовои. Хората, които живееха от долната страна на пътя, бяха изгонени, жилищата им иззети и в тях се настани цял батальон на вътрешните войски, които пазеха натрапниците, окупирали всички вили и сгради от горната страна на шосето.

После изникнаха караулки, от които през цялото време дебнеха нечии очи. Движението на всеки минувач по пътя биваше проследявано от появата му на първия завой до изчезването му зад последния. Понякога часовоите искаха да си показваме паспортите, друг път като луди се втурваха, блъскаха ни и крещяха: „Дръпни се от пътя!“ — и покрай нас профучаваха две или повече чайки.

Свърши се с красотата на нашата гора. Свърши се с броенето на кукувичето кукане, на волното тичане по пътеките, на пламенните разговори. Сигнални, подслушвателни и предупредителни инсталации замениха птиците.

Звучи познато, нали? А ето и още един откъс:

Гледал съм с очите си как единият от синовете на Боян Българанов караше колата си (БМВ) по тротоарите в центъра на София и пръскаше като пилци минувачите под изумените погледи на чужденци и наведените глави на нашите милиционери. Ако обикновен български гражданин поради небрежност сгази с колата си дете, ще прекара доста време в затвора. Ако привилегирован другар го сгази, ще прекратят веднага делото.

Пази, Боже, да имате частно съдебно дело с някой от свитата на привилегированите. Председателят на Върховния съд е заеквал пред мен при анкетирането на едно скандално дело, решено наопаки само защото виновната беше дъщеря на лекаря на един от най-висшите хора. Сигурно стотици пъти съм се натъквал на гузни погледи, на вдигане на рамене и на израза "А бе, разбери, нищо не зависи от мен“, което значи — всичко се решава от друго място и по други закони.

Всичко се решава от друго място и по други закони

"Какво, нима градът не е на вожда си?”– възкликва Креон в трагедията "Антигона” на Софокъл в отговор на забележката на най-младия си син Хемон: "Не може град да бъде на един човек!”

Едва ли българските "царе” и "царчета” от Катуница, Дупница, Самоков, Правец, Варна и т.н. , и т.н., защото тяхното име е цял легион, са чували за Софокъл, но българските журналисти поне би трябвало да са го чели.

И би трябвало да знаят, че носят – също както и Хорът в античните трагедии, огромна отговорност за премълчаните истини, за тиражирането на лъжите и манипулациите, довели до етническа омраза, за незададените навреме и комуто трябва въпроси.

Защото вместо да посочат КОЙ и по-точно КОИ превърнаха България в гето на престъпността, на местните велможи, на безнаказаността и на търговията с хора, медиите – с малки изключения, дадоха трибуна на словото на омразата.

Защото някои български медии явно разбираха под свобода на словото не друго, а освобождение от тежките вериги на книжовния език, на етиката и естетиката.

И не само вкараха уличния език в употреба, но и легитимираха нацистките прояви и внушения на нашенски "подпали-черга” национални предатели и утрешни кандидати за Трибунала в Хага.

И че докато мнозина български журналисти с престъпна упоритост наблягаха на етническата принадлежност на някои престъпници, кой знае как и защо винаги "забравяха” да напомнят етническата принадлежност на други.

Защото кредитните милионери, които ограбиха спестяванията на българите не бяха роми.

Както не бяха роми и източилите българските държавни предприятия като Кремиковци по схемата "Мрежата на паяка”, изградена от Мултигруп на Илия Павлов и с благословията на синдиката "Подкрепа".

Както не бяха роми Иво Карамански, Поли Пантев, Косьо Самоковеца, бай Миле, Доктора, Димата Руснака, Клюна, Горилата, Маймуняка, Кьоравия... Както не са роми братя Галеви, Христо Ковачки, Златеви, Маргините, Маджо, Алексей Петров, тримата от ТИМ и т.н., и т.н..

И че ако цигански банди вилнеят в селата, това очевидно става с благословията на българската полиция. А в нея роми няма.

Че ако някой си Красьо е "черничък”, магистратите от Висшия съдебен съвет са "белички”...

Младич, който говори на нас

През юни в есето си "Младич, който говори на нас”, публикувано в сп. "Обектив”, Татяна Ваксберг напомня, че преди два милиона души в Босна да останат без дом, преди десетки хиляди да бъдат изтезавани и изнасилвани, а над 100 хиляди души – мъже, жени и деца – убити – и то само в Босна, ПРЕДИ да се случи всичко това, белградският журналист Мирко Кларин е написал във в. "Борба” пророческата си статия "Нюрнберг, веднага!“.

"Това е човекът, който три месеца преди да започне войната – разказва Татяна Ваксберг във филма си за Ратко Младич, излъчен и по БНТ – предвижда насилието.”

Омраза за...ширпотреба

"Тогава настъпи пълна деградация на югославските медии” – спомня си Мирко Кларин – Не само аз, а много хора виждаха какво става. Аз имах и възможността да го напиша. Някои политически лидери тогава съвсем открито се подготвяха за война, планираха и я и дори призоваха към извършване на военни престъпления.

А преди това имахме 3-4 години масово производство на етническа и религиозна омраза. Възродиха се предразсъдъците, внушаваше се страх.
А точно това е предисловието за престъпление срещу човечеството.

"Това са престъпления, които стъпват върху дискриминацията, предразсъдъците, страха и омразата", добавя журналистът с горчивина. "Така че през май 1991 на мен ми беше ясно, че се задава война".

"Тогава написах статията "Нюрнберг, веднага!”. Предложих да направим един малък международен трибунал, който да съди отговорните за всичко това. И нека, казах, да го направим преди войната, да не я чакаме да започне, да трае години и да причини смъртта на стотици хиляди и насилственото преселване на милиони други.”

Деградация на медиите

масово производство на етническа и религиозна омраза, възраждане на предразсъдъци и страх, дискриминация.

Дано някой в България да чуе и да се замисли, преди да е станало твърде късно. Преди да осъмнем с подпалени домове, избити по улиците хора, с потоци от кръв.

И нека българските медии не забравят своята огромна отговорност за това, че години наред безразсъдно и безотговорно носеха и трупаха съчки на кладата на етническата омраза, разпалвана от престъпни политици демагози, единствено за да се отвлече вниманието на обществото от истинските виновници за мизерията – и на роми, и на българи, и на турци.

Само окупатори могат безогледно да отрекат правата на хората

Впрочем, ето отговорът на Георги Марков как е възможно в България да се възроди крепостното право и средновековната система на привилегиите:

Парадоксално или не, средновековната система на привилегиите, която в наше време рухна навред из света под напора на демокрацията, намери своето ново огнище под знамето на петолъчката.

Мисля си, че има едно-единствено логично оправдание на безправието, наложено на обикновения гражданин у нас — ако се приеме, че режимът е окупаторски.

Само окупатори могат безогледно да отрекат правата на хората, които са покорили. Само окупатори могат безогледно да пренебрегнат собствените си закони. Но нам бе съдено не само да живеем с безправието, но да свикнем с него, да се приспособим към него и на свой ред сами да го ползуваме.

Това е може би най-дяволската промяна, настъпила в живота на нашия народ.

И няма да е зле медиите да попитат премиера защо днес в България – член на ЕС, на българската държавна граница има територия, която се охранява от ... въоръжени руски постове?

Да го помолят за коментар на журналистическото разследване на Александър Леви, публикувано в авторитетното френско списание l'Express как така на пристанище "Росенец" край Бургас българските власти са оттеглили оттам митническия пункт и в момента Росенец е де факто българска територия, охранявана от руски гардове от "Лукома" и български от "Ипон", която не се контролира нито от Гранична полиция, нито от която и да било власт в България. Да не би пак да се готвим да влизаме в СССР? Само че този път не в СССР на Сталин, а в този на внучето на готвача му? Водени от телохранителя на изменника от Правец?

Историята май наистина се повтаря като фарс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #56

  Намирам за напълно неморално индивид като Даниела Горчева да се отърква в страдалци на свободното слово като Политковская и Георги Марков. Тази личност няма нищо общо с въпросните, тя е една антисемитка, болна на тема "конспиративни теории" (организирани, разбира се от евреи и комунисти) и други подобни клишета за ширпотреба, с които сквернослови. Тя защити дори Закона за защита на нацията, отговорен за преследването на евреите в България и основа за убийството на 11343 евреи от Македония и Беломорието. Нейната куха риторика прикрива една дълбоко недемократична същност, писанията й са изтъкани от неистова омраза и расови предразсъдъци.

 2. Анонимен
  #55

  С удоволствие чета великолепните статии на Даниела Горчева и Иво Инджев пълни с толкова истини, усилено скривани от учениците на другарите Топенчаров, Боков и сие в продължение на половин век. Безпокои ме факта, че няма никакъв глас на страниците от Лондон, Париж, Берлин, Рим, Виена, Чикаго, Ню-Йорк, Торонто и Лас Вегас, където има над милион българи, и то повечето хора прокудени от България. Хора които могат много да кажат, че има и много други случаи като Георги Марков. За пример един много стар

 3. Анонимен
  #54

  Bravo na g-zha Gorcheva! Molia vi pishete, ne gi ostaviaite na mira> IEI

 4. Анонимен
  #53

  NEVEROYATNA STATIA !!! EDVA LI OBA4E STE DOSTIGNE DO UMA I SARCATA NA DEBELOKOJITE CHALGA-KONSUMATORI V BG

 5. Анонимен
  #52

  Колко уместна статия! Хвала на г-жа Горчева! За съжалние поводите за тревога, посочени в статията, са колкото основателни, толкова и пренебрегвани в България, при това от мнозина, които имат претенцията за будни и мислещи хора. Описаното от Георги Марков чувство за непоносимост като че ли ще си остане неразбрано състояние на един самотник на острото перо и неспокойния дух!

 6. И.Иванов, Швеция
  #51


  ДОСТОЙНА СТАТИЯ НА ДОСТОЕН ЧОВЕК !

  Статията е дисекция и диагноза на българското общество днес !

  "Честване" на рожден ден Тодор Живков, за който рожден ден той навремето бе получил поръчан "подарък" от КДС и КГБ - убийството на първия журналист и писател, описал за българите и света гнусния му образ без ретуш !

  "Естествен" "преход" на целокупната балканска простотия от комунизъм към нацизъм "Ромите на сапун (турците вече ги възраждахме и водихме на екскурзия) !" защото ... и сред ромите има престъпници,

 7. И.Иванов, Швеция
  #50


  АНОНИМЕН (22) - ДОЛНА АНОНИМНА КОМУНИСТИЧЕСКА ОТРЕПКА !

  """ Анонимен 01:28 09.10.2011
  ...
  Въобще не ми дреме за некаква си защитничка на права ...
  ...
  Тази продажничка със статията и жената на Станишев, от еврейски род, която й е дала трибуна заслужават само едно - лична среща и с Марков и с "защитничката" Политковская. """

  А НЕДОБИТАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОТРЕПКА В ПРЕЗРЯЛА ВЪЗРАСТ (ЩОМ ЗНАЕ ВИЦА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ЗА "НАГРАДАТА" В СССР ЗА ПРОТИВНИЦИ НА БОЛШЕВИШКИЯ РЕЖИМ - "СРЕЩА" НА ОНЯ СВЯТ

 8. Анонимен
  #49

  Този от Номер 40 е тежко повреден, а иска да води дискусия. Не е достоен за внимание дори, защото е като папагал.

 9. Анонимен
  #48

  Великолепна статия. Чест и почитания. къде са тези които ще я прочетат. От тях няма дори отзиви. Мъртвило.Безнадежна е и европейската роля, мълчаливо се подкрепя един безобразен простак, особено от куклата на американски посланик. Никога интелигенцията ни не си е била на мястото, за разлика от Чехия, Полша...дори Русия. Срам ме е да си помисля какви сме.

 10. Анонимен
  #47

  прочетох статията и коментарите и не разбрах къде е използвала г-жа Горчева "обидни думи и изрази", както твърди номер 40?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.