Да се създаде Национална комисия по безопасност на движението, предлага ген. Бойко Борисов

Да се създаде национална комисия по безопасност на движението, предлага главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. С идеята бил запознат и премиерът, а днес Борисов я сподели с главните редактори на електронни и печатни медии, съобщиха от МВР.

Според генерала тази комисия би могла да бъде под прякото ръководство на вицепремиер, като по този начин се координира и контролира дейността на отделните ведомства за предприемането на мерки за безопасност на движението.

Ръководството на ДНСП и на КАТ са обсъдили днес с главните редактори съвместни действия за предотвратяване на големия брой катастрофи на среща по покана на главния секретар на МВР.

Около 15 000 са убитите при катастрофи от 1990 г. досега, а 101 473 са тежко ранените, обявил Борисов. Той представил данни за автопроизшествията в страната от 1968 г. насам. За тези 35 години досега има само 3 години, в които загиналите при катастрофи са под 1000 души. Средно по 4 000 души годишно остават инвалиди, е казал още Борисов. По думите му поставянето на проблема за причините и последствията от катастрофите на широка обществена дискусия чрез средствата за масово осведомяване би могло да допринесе за повишаване вниманието на шофьорите.

Като положителен пример за добро взаимодействие между медиите и органите на реда е било посочено сътрудничеството при провеждането на акцията "Скорост и безопасност". От 4 % преди, сега вече 60 на сто от шофьорите ползват предпазни колани, е съобщил зам.-шефът на ДНСП полк. Павлин Димитров. По данни на КАТ от началото на тази година са санкционирани 811 000 души, като от тях за превишена скорост - около 300 000.

Споделяне

Още от България