Списание "Икономист":

Да успееш въпреки държавата - честните български фирми стоят настрана от правителството

Да успееш въпреки държавата - честните български фирми стоят настрана от правителството

"Възможно е да се прави бизнес в България. Но е сложно", пише списание "Икономист" в материал за бизнес средата в България. 

 

В публикацията със заглавие "Да успееш въпреки държавата" британското издание отбелязва, че по данни на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, и допълва, че хората недоволстват заради корупцията от години и че няколко последователни правителства са направили малко реформи за подпомагане на почтения бизнес.

 

Фирмите в България прекарват повече време в попълване на данъчни формуляри, отколкото в която и да е друга страна от ЕС.

 

Изданието допълва, че в класацията на европейските държави за времето, необходимо за изваждане на лиценз България е на дъното и само Кипър, Малта и Испания се представят по-зле.

 

Цитирайки мнения на български бизнесмени, публикацията отбелязва, че един от най-големите проблеми пред бизнеса в България е качеството на образованието..

 

"Формулата на бизнес успеха в България изглежда е да се специализираш, да произвеждаш

за износ и да останеш достатъчно малък, за да не засегнеш нечии могъщи интереси. Всичко, което изисква държавна подкрепа (квалифициран труд, инфраструктура), отнема безкрайно дълго

време.

Български предприемачи казват, че нещата не са толкова зле, колкото са били. Но членството в ЕС и годините на повишаване на жизнения стандарт увеличиха очакванията на хората.

 

Ако бизнесът ги покрива, то е въпреки правителството, а не заради неговата помощ, посочва "Икономист".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?