Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Да видим сега кой наистина е за ниски справедливи данъци за всички

43 коментара
Да видим сега кой наистина е за ниски справедливи данъци за всички

Идеята за плосък нисък данък в оригиналната си форма е най-справедливото облагане, особено за страна като България, в която доходите на значителна част от хората са все още на ниско ниво, пенсиите не стигат за нормален живот, а общата данъчна тежест (данъци и осигуровки) върху труда е висока.

Пропорционалният подоходен данък от 10%, който се прие по принцип от тройната коалиция в края на юли е, едно от най-добрите решения, вземани от настоящото правителство. Изкривяването на реакциите по отношение на плоския данък е поради няколко причини.

Неяснотата какви са конкретните подробности и условия, с които плоския данък ще бъде съпроводен, е нож с няколко остриета. Това от една страна дава възможност в хода на дискусията до реалното приемане на промените в законите да се избере най-добрият за всички вариант.

Има обаче и опасност най-засегнатите групи (в зависимост от обсъжданите варианти) да се опитат да попречат на тази идея, от което повечето хора няма как да спечелим.

Съществува и краен вариант, в който се отлага/отменя въвеждането на плоския данък или пък се правят такива отстъпки, че на практика се променя логиката на пропорционалното облагане. Затова, възможно най-скоро трябва да станат ясни конкретните условия и подробности по отношение на плоския данък.

Наличието на преференции и особености в настоящия момент е нормално да предизвика гневни реакции от заинтересованите групи. Това не трябва обаче да отклонява вниманието от общия ефект върху всички и върху икономиката.

Намеренията за компенсиране на най-ощетените работещи от плоския данък също още не са ясни, а това е важно за правителството поради наближаващите избори и капацитета му да отстоява идеите си.

Реакциите на опозиционните партии не трябва да се подценяват, най-малкото защото са уникални. За първи път сме свидетели как партии, които подкрепяха досега идеята за плосък данък, се надпреварват за оригиналността на идеята и сипят обвинения за предизборност на решението. Каквито и да са оправданията за реакцията им, то едно е ясно – явно са малко разумните икономически идеи в България, които биха довели до просперитет на възможно най-голяма част от хората, и да се подкрепят от всички политически сили. А това е жалко!

По-долу ще опишем накратко реакциите и нашите решения по отношение на идеята за плосък данък, така както е предложена към момента – 10% ставка, премахване на необлагаемия минимум, премахване на всички изключения и преференции и мерки (все още неясни) за компенсиране на засегнатите хората с доходи до 400 лв.

Засегнатите групи са най-общо:

1) Хората, работещи на трудов договор със заплата под 400 лв. – статистиката на НСИ за първото тримесечие на 2007 година показва, че наетите в селското стопанство, преработващата промишленост, строителството, хотелиерството, операциите с недвижими имоти, търговия и ремонт, и образованието са тези със средна месечна работна заплата под 400 лв. (данните са осреднени, но единствените, с които разполагаме). Както е видно, освен образованието и в определена степен селското стопанство, останалите сектори са тези, които регистрират най-голям ръст на инвестициите, работната ръка не достига и делът на сивия сектор е най-голям.

Всеизвестно е, че работещите в строителството, недвижимите имоти и туризма получават повече от средната заплата за страната. Поне половината от заетите в търговията също не декларират реалните си доходи и е реалистично да приемем, че поне 50% от тях имат по-високи доходи. От друга страна, заетите в образованието са почти изцяло под шапката на общините и държавата, което означава, че ще бъдат компенсирани чрез някакви мерки и няма да са потърпевши от липсата на необлагаем минимум. Ако изключим работещите от тези четири сектора, остават 872 410 засегнати или 37.8% от заетите през първото тримесечие на 2007 година със средна заплата под 400 лв.

Решение: Най-справедливото решение за тази група е намаляване на осигуровките не с 3 процентни пункта, както е планирано от правителството, а с 10 процентни пункта. При този вариант увеличеното облагане с ДОД не само ще бъде компенсирано от по-ниските осигуровки, но и де факто ще има увеличение на разполагаемия доход .

2) Хората, работещи на трудов договор със заплата над 400 лв. – трудно е да се каже точно колко хора са наети по трудов договор, още по-трудно е да се знае колко получават. Официалната статистика посочва, че през първото тримесечие на 2007 година работещите в секторите добивна промишленост, производство и разпределение на електроенергия, газ и вода, транспорт, складиране и съобщения, финансово посредничество, държавно управление; задължително обществено осигуряване, здравеопазване и социални дейности получават над 400 лв. заплата. Ако добавим към тях и заетите в строителството, недвижимите имоти, хотелиерството и половината заети в търговията, получаваме 1 111 834 заети или 53.9% от всички.

Тази група, в която влизат повечето от работещите в момента, печели от въвеждането на плосък данък от 10% без необлагаем минимум.

3) Свободните професии, получаващи заплащане по авторски и граждански договори – няма данни колко човека попадат в тази категория, защото и хора, които работят по трудов договор получават доходи, оформени с граждански и авторски договори. Според статистиката на НОИ, през 2006 година точно 4% от всички приходи от осигуровки са от самоосигуряващите се лица. Това означава, че и делът на данъчните приходи от тях е същия. Данните за постъпленията от трудови и извънтрудови правоотношения за 2006 година са за 1.3 млрд. лв. С други думи само 52 млн. лв. са платените данъци от свободните професии. Логично е да се замислим дали представителите на свободните професии трябва да са категорично против идеята за плосък данък в сегашния ѝ вариант, и дали не трябва да се търси компромис, който да е изгоден за всички работещи.

Не трябва да забравяме и също така, че всички свободни професии имат различни регулации, които определят цените на услугите им и е спорно доколко тези цени не са над потенциалните цени при съществуване на свободен пазар и конкуренция. Адвокатите все още имат преференциална по-ниска ставка на ДДС, въпреки указанията на НАП отпреди няколко месеца. Те имат и минимални цени, определяни от Висшия адвокатски съвет. Нотариусите също имат фиксирани цени, както и „гарантирана” работа поради географското ограничение за брой нотариуси на жителите в населеното място. Фармацевтите по подобие на останалите свободни професии също имат фиксирани цени, ограничения за достъп до професията (изискване за стаж, ограничение за брой аптеки). Така, че и тази професия е тежко регулирана от държавата с активното съдействие на професионалните съсловни организации, а не въпреки тях. Счетоводителите и одиторите също имат минимални фиксирани цени, като за одиторите има изискване за минимален стаж, което си е отново бариера пред навлизане на пазара.

Решение: Намалението на осигуровките с 10 процентни пункта веднага ще компенсира отмяната на преференциите, които в момента се ползват. Това трябва да е основното искане на всички представители на свободните професии, а не запазване на сегашното положение и отрицание на плоския данък.

Другият вариант е регистрацията на тези работещи като ЕТ, признаване на позволените от закона разходи и облагане с 10% данък печалба.

4) Държавен бюджет – както и може да се очаква, въпреки липсата на официални разчети и сметки за бюджетните приходи от обсъжданите реформи, ефектите ще са като минимум запазване на нивото им от последните години, а като по-реалистичен вариант – повишаване на приходите по ред причини.

Изводът е, че има работещи, които и в момента де факто плащат ниски данъци и трябва да подкрепят въвеждането на плосък данък от 10% за всички, комбинирано с намаление на осигуровките с 10 процентни пункта. За останалите засегнати групи положителните ефекти са очевидни.

Ние, от Института за пазарна икономика винаги сме твърдели, че:

- данъчно-осигурителната реформа винаги трябва да се прави в пакет

- основното е всички хора да получават по-висок доход, който да харчат както решат за добре

- само тази комплексна реформа е справедлива и премахва конкуренцията за привилегии и живот на чужда сметка.

Така и трябва да се направи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Дядо Петър
  #44

  в Европа не се прилага, а се прилага в Русия?Която се командва, както знаем, от олигарси.Вероятният отговор е, че България се командва от мафиоти.

 2. Bezkompromisen
  #43

  ZA TOVA NIAMA DANNI, ZA ONOVA NIAMA DANNI... ISTINATA E, CHE HORATA KOITO RABOTIAT ZA POVECHE OT 400 LEVA NA MESETZ SA NEPOVECHE OT 10% OT NASELENIETO.TAZI STAVKA SE VUVEZHDA ZA BOGATITE (CHERVENITE KRADTZI ROBOVLADELTZI), ZASHTOTO DOSEGA TE PLASHTAHA 25-30% DANUK, A SEGA.... 10%.KOMUNISTITE DEMAGOGSTVAT - KATO KAZVAT CHE IMALO URAVNIVILOVKA V DANUTZITE.NIAMA URAVNIVILOVKA, ZASHTOTO RAZPOLAGAEMIA DOHOD NA CHERVENITE KRADTZI SHTE BUDE V PUTI PO-GOLIAM OT TOZI NA OBIKNOVENIA CHOVEK.

 3. Bezkompromisen
  #42

  TOVA E TZELTA, KAKTO SAMATA AVTORKA KAZVA V KRAYA NA STATIATA....KOMU E NUZHNO DA IMA POVISHAVANE NA PRIHODITE? TO I SEGA IMA 2 MILIARDA LEVA IZLISHUK.... DRANETO NA OBIKNOVENIA CHOVEK PRODULZHAVA.

 4. +
  #41

  светле,душко от такива икономисти като тебе мнозинството българи са на този хал.Плоския е измислен да намали данъците на богатите ,а иначе е "четвъртит" за гольо.Е с такива икономисти е пълно тука или като теб като те гледам на снимката не знам дали си изучила докрай обаче акъл да даваш и анализи да пишеш можеш ,или като лондонските айдуци ,или като червените бизнесмени.На човек да му дойде до капата-цените нагоре като с руска ракета-носител те ни баламуркат с плоския

 5. самюелсон
  #40

  на института по пазарна икономика даде своя резултат, в следствие на отражението му в плоския мозък направителството. преди години същите недоучени въспитаници на красен станчев накараха правителстото да въстанови ергенския данък, грешка от която в момента се чуде как да се измъкне орешарски.сега с популизъм правителстово ще въведе плоския данък по примера на румъния и герупа съвтски учени и догодина ще се чуди откъде изчезнаха приходите в бюджета и що хората са по-недоволни отпреди, както се чудят

 6. Miron
  #39

  Pechelyat tezi svrahbogati 3% ot naselenieto, koito sega shte plashtat 10% danak. V USA, naprimer, te biha plashtali okolo 40%. Gubyat horata s nay-niski dohodi i invalidite, koito se lishavat ot neoblagaemia minimum.

 7. знаещ
  #38

  Авторката не е добре запозната с факта, че адвокатите в момента въобще нямат ДДС, но съвсем скоро ще имат, тъй като ще бъде прегласуван/за нейно сведение бе отменен от КС но на процесуално основание/.ОСвен това съвсем скоро в изпълнение на европейска директива ще отпадне тарифата за минималните възнаграждения. Така че е хубаво човек преди да коментира и да дава акъл, да се запознае с фактите

 8. 10
  #37

  Авторката се опитва да обясни какво представлява поголовно данъчно облагане с 10% в българските условия. Какво е виновна, че тримата "големи" вкараха толкова неясноти в новината за него.Така че стига сте лаели!

 9. 1
  #36

  Уважаема г-жа Костадинова,поздравявам ви с тази статия. Справедливо е данъците на всички да са еднакви като процент от дохода. Останалите аргументи (дали ще се напъли или изпразни бюджета и др.)не са от особено значение.А като стана въпрос за бюджета, колкото и да го пълним, администрацията ще го изпразни.

 10. Ronald Reagan
  #35

  Tazi strahotna ideia sashtestvuva samo v nedorazviti i mafiotski strani ot ruski tip. Edno e da svalish danatsite za bogatite, drugo e da gi vdignesh za bednite (s premahvaneto na neoblagaemia minimum). Postkomunisticheski idiotizam.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.