"Да запазим Корал" сезираха прокуратурата за незаконна ограда около плажа

"Да запазим Корал" сезираха прокуратурата за незаконна ограда около плажа

Сдружение "Да запазим Корал" сезира в сряда Върховната административна прокуратура (ВАП) за това, че е ограничен достъпът на граждани до плажа, след като местен собственик постави ограда.

Сигналът бе подаден ден, след като туристическото министерство обяви, че в случая няма нарушение на закона, тъй като граждани можели да стигнат до плажа през две места. Минитър Николина Ангелкова бе сезирана по случая в понеделник.

Според проверката на подчинените ѝ единият подстъп към плажа е през общинския път, "има възможност за пешеходно преминаване и през частния терен".

"Собствениците на имота са уверили, че през летния сезон няма да възпрепятстват туристите да преминават пеша, за да стигат до плажа", увериха от ведомството на Ангелкова.

"Настояваме да бъде извършена проверка от върховната прокуратура дали е извършена действително проверка на място по сигнала им, има ли документи, доказващи извършената проверка, както и съответстват ли изводите за липса на нарушения с констатираните факти от извършената проверка", пишат в сигнала си до ВАП от "Да запазим Корал".

От сдружението посочват, че "видно от десетки публикации и видеа, на територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица е разположено ограждение от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързано с преграждане от тел".

"Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Считаме, че поставеното съоръжение ограничава и прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички", се казва още в сигнала, до прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България