ДаБГ: Борисов превръща България в "троянски кон" на Путин в Европа

ДаБГ: Борисов превръща България в "троянски кон" на Путин в Европа

Изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, че страната ни ще използва българското председателство на Европейския съвет, за да постигне сваляне на санкциите срещу Русия, е недопустимо. Такава позиция разпространи партия "Да, България" по повод думите на премиера.

Споменатите от Борисов санкции "са част от координирана обща дипломатическа реакция на държавите от НАТО и ЕС срещу анексията на Крим и агресията срещу Украйна изобщо", припомнят от формацията. И допълват: "Те имат конкретна цел – връщането на отношенията между Русия и Украйна на полето на базисните принципи на международното право, включително ненарушимостта на държавните граници и ненамеса във вътрешните работи. Съответно санкциите могат да бъдат свалени едва след като тази цел бъде постигната"

Същевременно се натрупват доказателства за руска намеса във вътрешните работи на редица страни от ЕС и НАТО, придобиващи характера на информационна подривна война срещу самия демократичен характер на държавно устройство на тези държави, смятат от партията на Христо Иванов.

Според тях България е особено изложена на рисковете от тази ситуация.

"Страната ни е абсолютен вносител на сигурност и целостта на държавната ни територия зависи изцяло от здравината на съюзите, в които сме избрали да участваме и от поддържането на принципите на международното право. Демокрацията ни е неукрепнала и недъгава, а институциите ни – проядени от системна корупция и това ни прави особено уязвими за типа хибридно проникване, практикуван от путинския режим. От тази гледна точка, несъмнено е, че успехът на общоевропейското и НАТО-вско усилие за утвърждаване на международния правов ред и конкретно на принципите за ненарушимост на границите и ненамеса във вътрешните работи, е от първостепенен национален интерес за страната ни", твърдят в позицията си "Да България".

Формацията отбелязва, че противно на всичко това в навечерието на годишнината от Независимостта ни, Борисов обявява, че ще сваля санкциите. "След като българското правителство така и не успя да формулира някакви убедителни приоритети за своето председателство на Европейския съюз – освен ремонта на НДК – сега за първи път научаваме от устата на премиера каква цел реално си поставя той: България да се покаже като лоялен "троянски кон“ на Путин в Европа", казват от партията.

"Освен, че е в пряко противоречие на националната ни сигурност и на сигурността на ЕС, това е пореден израз на принадлежност на Борисов и ГЕРБ към предвождания от Путин антидемократичен популистки интернационал. От гледна точка на властова практика, Борисов в партньорство с Пеевски и останалите корупционни кланове в българската политика, постепенно изгражда адаптирана версия на путинския режим у нас", смятат още хората на Христо Иванов.

Споделяне

Още от България