ДаБГ призова Народният съд да бъде заклеймен, за не се повтори подобен терор

ДаБГ призова Народният съд да бъде заклеймен, за не се повтори подобен терор

"Първи февруари е ден на памет и преклонение пред жертвите на комунизма. Това е ден, в който всички, които споделяме ценностите на демокрацията и виждаме развитието на България като свободна държава, трябва да сведем глава пред хората, чиито живот и съдби са потъпкани от комунистическата диктатура", заявява партия "Да, България" по повод 72-годишнината от изпълнението на смъртните присъди, постановени от т.нар. Народен съд.

На 1 февруари 2017 година се навършват 72 години от края на най-големия процес на т.нар. Народен съд, в резултат на който след 9 септември 1944 година в България са убити близо 3000 души, а над 7000 българи са избити без съд и присъда, припомнят от формацията.

В изявлението се изтъква, че има хора, отговорни за политически репресии и убийства в годините преди и по време на Втората световна война, както и такива, които носят отговорност за обвързването ни с нацистка Германия. Според "Да, България" въпросът за отговорността на тези хора не може да бъде отричан, но т. нар. Народен съд не е легитимен и трябва да бъде заклеймен, защото е форма на брутална политическа репресия по модела на Сталин.

"Народният съд не е нито легитимен, нито справедлив съд на лица, виновни за репресии, убийства или обвързване на България на страната на нацистите по време на Втората световна война. Той е форма на брутална политическа репресия по заръка и модел на Йосиф Сталин и болшевишкия режим в Москва срещу един основен кръг от публични фигури в България, които се разглеждат като пречка пред установяването на комунистическа диктатура в страната. Народният съд не е съд, а акт на политически терор, инструмент на насилие за установяването на тоталитарен режим по руски образец, който откъсва страната ни от Европа и свободния свят за десетилетия наред", се казва в партийната позиция.

Според формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов Народният съд трябва да бъде заклеймен, защото представлява "облечен в привидно правна форма акт на масово политическо убийство". Дори да има хора, които е трябвало да носят отговорност за престъпления, извършени преди и по време на Втората световна война, именно Народният съд лишава страната ни от възможността да направи това по обективен и справедлив начин, се казва в позицията. .

Липсата на ясно и категорично осъждане на Народния съд днес означава само едно – липса на истинска съпричастност към демокрацията и обществения порядък, основан на свободата на личността и правата на човека. Липсата на осъждане на терора на Народния съд днес означава прикрита готовност за такъв терор отново утре, посочва "Да, България".

Споделяне
Още по темата
Още от България