ДаБГ призова Народният съд да бъде заклеймен, за не се повтори подобен терор

ДаБГ призова Народният съд да бъде заклеймен, за не се повтори подобен терор

"Първи февруари е ден на памет и преклонение пред жертвите на комунизма. Това е ден, в който всички, които споделяме ценностите на демокрацията и виждаме развитието на България като свободна държава, трябва да сведем глава пред хората, чиито живот и съдби са потъпкани от комунистическата диктатура", заявява партия "Да, България" по повод 72-годишнината от изпълнението на смъртните присъди, постановени от т.нар. Народен съд.

На 1 февруари 2017 година се навършват 72 години от края на най-големия процес на т.нар. Народен съд, в резултат на който след 9 септември 1944 година в България са убити близо 3000 души, а над 7000 българи са избити без съд и присъда, припомнят от формацията.

В изявлението се изтъква, че има хора, отговорни за политически репресии и убийства в годините преди и по време на Втората световна война, както и такива, които носят отговорност за обвързването ни с нацистка Германия. Според "Да, България" въпросът за отговорността на тези хора не може да бъде отричан, но т. нар. Народен съд не е легитимен и трябва да бъде заклеймен, защото е форма на брутална политическа репресия по модела на Сталин.

"Народният съд не е нито легитимен, нито справедлив съд на лица, виновни за репресии, убийства или обвързване на България на страната на нацистите по време на Втората световна война. Той е форма на брутална политическа репресия по заръка и модел на Йосиф Сталин и болшевишкия режим в Москва срещу един основен кръг от публични фигури в България, които се разглеждат като пречка пред установяването на комунистическа диктатура в страната. Народният съд не е съд, а акт на политически терор, инструмент на насилие за установяването на тоталитарен режим по руски образец, който откъсва страната ни от Европа и свободния свят за десетилетия наред", се казва в партийната позиция.

Според формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов Народният съд трябва да бъде заклеймен, защото представлява "облечен в привидно правна форма акт на масово политическо убийство". Дори да има хора, които е трябвало да носят отговорност за престъпления, извършени преди и по време на Втората световна война, именно Народният съд лишава страната ни от възможността да направи това по обективен и справедлив начин, се казва в позицията. .

Липсата на ясно и категорично осъждане на Народния съд днес означава само едно – липса на истинска съпричастност към демокрацията и обществения порядък, основан на свободата на личността и правата на човека. Липсата на осъждане на терора на Народния съд днес означава прикрита готовност за такъв терор отново утре, посочва "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?