Даде ли правителството част от улица в Поморие на концесия като плаж?

Наследници на някогашната групировка ВИС взеха и трета морска концесия

Даде ли правителството част от улица в Поморие на концесия като плаж?

В разгара на лятото правителството даде на концесия поредните два морски плажа.

 

Едната концесия е за плаж "Къмпинг Черноморец". Той е отдаден за срок от 20 г. на "МРГ Билд" ЕООД, която е еднолична собственост на бизнесмена Ненчо Михалев.

По-интересна е другата концесия – за плажа "Поморие изток", в която попадна и част от крайморската улица "Крайбрежна" заедно с изградените търговски обекти. Заради този казус кметът на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ) води съдебен спор с Министерството на туризма. От публикуваните документи по случая става ясно, че параметрите на концесията не са променяни и част от улицата най-вероятно отива за стария- нов концесионер.

Плажът "Поморие изток" се дава на концесия на фирма "Ауто Фактор" ЕООД за срок от 15 години. Компанията е свързана с настоящия концесионер на плажа "Ирида 71", става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър. Това е трета концесия за "Ауто Фактор", след като през третия мандат на Бойко Борисов компанията получи централния плаж на Созопол и плажа "Несебър юг".

Секретарката на кмета на Поморие каза пред Mediapool, че той ще коментира случая след като се запознае с правителственото решение, за което научава от медията. От Министерството на туризма към момента няма официален коментар и не е получен отговор на запитването на Mediapool. Министърът на туризма Николина Ангелкова също не беше открита.

Плажен шлем за "Ауто Фактор"

От прессъобщението на Министерския съвет не става ясно дали част от улица "Крайбрежна" попада в отдадената на "Ауто Фактор" концесия, както твърдеше кметът на Поморие.

От документите, публикувани на сайта на Министерството на туризма, не е видно да са правени промени в първоначално обявената концесионна процедура през септември 2018 г. В Националния концесионен регистър пък процедурата въобще не беше открита, така както е констатирал и Върховният административен съд. Поради тази причина е трудно да се установи категорично дали има някаква промяна в параметрите и дали в крайна сметка високите наеми от заведенията и търговските обекти на ул."Крайбрежна" ще продължат да отиват при концесионера, както е в момента, или ще пълнят бюджета на общината.

Според публикуваните документи "Ауто Фактор" получава на концесия за 15 години морски плаж "Поморие изток" с обща площ от 77 733 кв. м.

От активната плажна площ са изключени някои части – тази, която е заета от обекти на инфраструктурата (3892 кв. м), площта, заета от брегоукрепителни съоръжения (15 833 кв.м), каменист плаж (967 кв.м), затревена площ (5124 кв.м) и площта на сивите пясъчни дюни (11 804 кв.м). Така активната плажна площ става 40 113 кв. м, а бреговата линия е 2330 метра.

Инвестициите, които ще направи концесионерът "Ауто Фактор", са в размер на 583 776 лв. Цената на един чадър и на един шезлонг на плажа ще е по 7 лв.

Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година ще се определя по методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 8 на сто, е посочено в правителственото съобщение.

В мандата на кабинета "Борисов 3", фирмата "Ауто Фактор" се оказва фаворит без конкуренция в концесионните процедури по южното Черноморие и печели всяка една, на която се яви.

Първо през март 2018 г. "Ауто Фактор" взе за 15 години плажа "Несебър – юг" с ангажимент да инвестира близо 5 млн. лв. в "мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плажа". Концесионната такса, която дружеството трябва да плати за 2018 г., възлиза на 368 хил. лв. и е с 8000 лв. повече спрямо година по-рано, става ясно от финансовия му отчет.

През октомври 2018 г. "Ауто Фактор" взе за 20 години и централния плаж на Созопол с обещание да инвестира 381 720 лв.

Кой стои зад "Ауто Фактор"?

Едноличен собственик на капитала на "Ауто Фактор" е Кирил Георгиев Спасов. При основаването си фирмата е била собственост на "Финанс фактор", която се управлява от Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Според публикации в медиите, той е бивш бодигард на покойния бос от бившата силова групировка ВИС Васил Илиев, а след това и на брат му Георги.

Във финансовия си отчет за 2018 г. компанията "Ауто Фактор" посочва, че има свързаност с фирмата "Ирида 71", която е настоящият концесионер на плажа "Поморие изток", чийто договор изтича в края на септември тази година. "Ирида 71" печели концесията през далечната 1999 г. и тогава е собственост на Надя Иванова - половинката на убития през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от създателите на групировката ВИС, и Радостин Бързанов (Радо Слънцето). Днес съдружник на Иванова е Кирил Спасов.

Предметът на дейност на "Ауто Фактор" е транспорт и търговия с автомобили. Капиталът на компанията е 5000 лв.

За 2018 г. "Ауто Фактор" отчита приходи от малко над 1 млн. лв., като основната част от тях са от плажа в Несебър. Приходите от чадъри и шезлонги са 605 хил. лв., а от търговски обекти – 449 хил. лв. Отчита и инвестиции от четвърт милион лева в чадъри, шезлонги и шалтета и печалба от 100 хил. лв. Година по-рано оборотът на компанията е бил малко по-мълк - 968 хил. лв., но печалбата ѝ е била по-висока – 335 хил. лв., видно от финансовия отчет на дружеството.

Завръщането на Ненчо Михалев на къмпинг "Черноморец"

За концесионер на плажа на "Къмпинг Черноморец" правителството определи "МРГ Билд", която е еднолична собственост на бизнесмена Ненчо Михалев.

В последните пет години той е имал сблъсъци с досегашния наемател на плажа - "Акра Лидо" на Милен Янков, пише местната електронна медия "Флагман.бг". Според изданието фирми на Михалев стопанисват голяма част от парцелите в близост до плажа - половината паркинг, както и зелените площи.


Концесията с "МРГ Билд" за плажа на къмпинг "Черноморец" е за срок от 20 години. Компанията обещава да инвестира 571 950 лв. за подобряване на достъпа до морския плаж.

За целия срок на договора за концесията цената за един чадър ще бъде в размер до 6 лв., толкова ще струва и един шезлонг на плажа.

Общата площ на концесията на плаж "Къмпинг Черноморец" е 4042 кв. м, от които активната плажна площ е 3445 кв. м, а бреговата линия е 572 метра.

Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 21.50 на сто.

За последната финансова година – 2018 няма публикуван отчет в Търговския регистър от "МРГ Билд". За 2017 г. дружеството не е имало приходи и е натрупало загуби, които общо с тези за минали периоди възлизат на 63 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес