Даден е ход на делото срещу решението за нови ски строежи в Банско

Даден е ход на делото срещу решението за нови ски строежи в Банско

Върховният административен съд е дал ход на делото, заведено от екоактивисти срещу взетото в края на декември 2017 г. правителствено решение за промяна плана за управление на парк "Пирин", което отваря вратата за нови ски строежи. Според природозащитниците това решение е трябвало да бъде предшестван от извършването на екооценка за влиянието на промените върху защитената територия. Такава не беше извършена, като аргументът на Министерския съвет е, че на такава ще подлежат конкретните инвестиционни намерения за изграждането на втори кабинков лифт от концесионера на ски съоръженията в Банско – "Юлен" АД.

Съдът е приел част от доказателствените искания на екокоалицията "за да остане природа в България", сред които именно решения на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, които посочват много ясно, че всяко развитие в буферните зони на обекта на световното наследство (а това са ски зоните Банско и Добринище, които са част от Национален парк Пирин) трябва да се подложи на екологична оценка.

Съдът е дал 10-дневен срок за писмени бележки, след което следва едномесечният законов срок за взимане на решение, съобщават от екокоалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България