ДАИ няма никакво намерение да се откаже от контрола на такситата

Браншът иска да мине на патентен данък

ДАИ няма никакво намерение да се откаже от контрола на такситата

Представители на таксиметровите компании поискаха браншът да се извади от обхвата на Закона за движение по пътищата и Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) да спре да упражнява контрол върху дейността им. Правомощията за това да се прехвърлят на КАТ и на общините по места, поискаха превозвачите.

Сега такситата подлежат на двойна регистрация – в агенцията към транспортното министерство и към общината, което е повод за недоволство в бранша от години.

Дисциплината на таксиметровите водачи трябва да се контролира от една страна от органите на ДАИ и, от друга, от самите фирми, чиито автомобили работят от тяхно име. По никакъв начин няма да абдикираме от контрола на пътя и този на таксиметровите услуги, коментира зам.-министърът по транспорта Камен Кичев. Предложението за прехвърляне на контрола към органите на МВР и общините той определи като несериозно.

Кичев участва в кръгла маса за обсъждане на проблемите, свързани с таксиметрови превози заедно депутати от комисията по транспорт в парламента, шефове на служба КАТ, МВР, както и представители на браншовите организации на таксиметровите превози на пътници.

Според бранша, липсва ефективен контрол по преотстъпването на правото за управление на такси, с което Кичев се съгласи. По думите му абсолютно недопустимо е хора, които са осъждани, и такива, които са дори с отнети книжки, да возят пътници. Той се ангажира до месец и половина транспортното министерство да предложи конкретни мерки за подобряване на контрола върху таксиметровия превоз.

Ще се включат текстове, които да направят почти невъзможно водач на такси да е осъждан, следствен или без шофьорска книжка, каза зам.-министърът.

Транспортното министерство обмисля и повишаване на образователния ценз като условие за упражняване на професията, но това ще бъде подложено на широко обществено обсъждане, обясни Кичев.

Като средство нелегалните водачи да излязат "на светло" превозвачите предложиха да се върне патентният данък върху таксиметровите превози или връщането му под някаква друга форма. Този данък ще обслужва фискалния интерес на държавата, посочи Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. Според него с отпадането на патентния данък "се е легализирала перфектна манифактура за легализиране на нови и нови фирми, върху които на практика няма контрол". Идеята ще се коментира с финансовото министерство, каза Кичев.

Той припомни, че в бъдеще фискалните апарати на такситата ще бъдат свързани с НАП, както предстои да се свържат тези на автобусните превозвачи след влизане в сила на последните промени в Закона за движение по пътищата.

Кичев каза още, че не се предвижа увеличаване на допустимата възраст за автомобилите, които могат да се използват като такси – 10 години. Това няма да допринесе за увеличаване на сигурността и качеството на услугата, каза зам.-министърът.

Увеличаване на цените на таксиметровите услуги е възможно при непредвидимо покачване цената на горивата, посочи Кичев.

Ако това е необходимо за тяхното оцеляване, аз ще ги подкрепя, каза той.

От таксиметровия бранш дойде и предложението освен максимална цена на километър, която беше въведена миналата година, да бъде въведена и минимална цена на километър.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?