Рецептата на Бойко Борисов за управление на културата:

"Дай пари на археолозите за разкопки и направи път на туристите да ги видят"

Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Цецка Цачева по време на форума в НС, сн. БГНЕС

"Стотици археолози и чираци работят на тези обекти - това са работни места. Такива знатни неща каквито в света ги няма! Държавата има две задължения - дай пари на археолозите да правят разкопки и им направи път туристите да отидат да ги видят". Такава рецепта за развитието на културата даде бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на форума "Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление", организиран във вторник в парламента от депутатите от ГЕРБ.

"Ако трябва да пътувам 6-7 часа в едната посока и 6-7 часа в другата посока, ще го гледам на снимка", допълни аргументацията си за нужда от пътища Борисов.

"В Европа съм чул две неща буквално за България - едното е археологията, другото - финансовата ни дисциплина", заяви той и припомни старата си теза, че в най-тежката криза в света "запазихме България абсолютно стабилна, без никакво сътресение в банковата система или където и да е било".

"Една година след като кризата замина, дойде в България", каза още лидерът на опозицията.

Веднага след това бившият премиер пак се върна на инфраструктурата, която била основно перо, за да печели туризмът. Именно по тази причина и ГЕРБ са се старали толкова много със строежите на пътища и магистрали.

"Асфалт не се яло – как ще отидеш да го видиш? Това ще накара хората да отидат там. Така сме разсъждавали. Само с 15% от нашите парички. Другите ги дават немци, италианци, французи. Само с 15% правим тези магистрали”, подчерта лидерът на ГЕРБ.


"Сега ще дадем 3 млрд. и половина. Все едно три магистрали "Хемус”, за да оправим някакви бакии. Сега говорим за милиарди, които ще заминат за някъде”, коментира Борисов.

"Исках да ви уверя, че това са нашите разбирания. Колкото и да е тежка кризата, в каквото и състояние да е държавата, дали ще сме управляващи, или опозиция, в наше лице политиката по тази програма и това, което виждате, политика ще бъде тази”, увери Бойко Борисов.

Той подчерта още, че ГЕРБ ще продължи да прави инфраструктура и да заделя максимални средства за културния туризъм и съответно в тези сфери, в които досега са подпомагали – кино, театър. "Да си ремонтираме там, където има недоремонтирани опери, театри. Виждате картинките колко са много. Там имаме европейските фондове”, допълни Борисов и заключи:

"Една година може да се каже, спокойно, не само пропусната от време, а накрая ще ни струва около 3 милиарда и половина това, че сме си избрали такава тройна коалиция”, каза Борисов.

Споделяне

Още от България