ДАИ ще се преструктурира, Московски искал Флоров за шеф

Над 500 протокола от шофьорски изпити се проверяват и може да бъдат отнети шофьорски книжки

Ивайло Московски, сн. БГНЕС
Подготвя се реорганизация в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и различните дейности ще бъдат разпръснати, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.
 
“Имаме идеи за вътрешно преструктуриране на системата, за да се върви в посока изваждане на част от правомощията на ДАИ, тъй като ние считаме, че тази практика създава прекалено много корупционен натиск”, обясни министърът пред бТВ.
 
Към момента няма информация в корупционните схеми да са били замесени и служители на министерството, каза министърът. 
 
Той уточни, че във ведомството нееднократно са постъпвали сигнали за вземане на рушвети от служители на ДАИ и по всеки от тях е била назначавана проверка. 
 
За тези инспекции са информирани и специализираните органи, така че е възможно те да са част от настоящата разработка, посочи Московски.
 
Московски искал Флоров за шеф на ДАИ
 
Министърът допълни, че в момента за директор на "Автомобилна администрация" временно е назначен досегашният заместник-началник, след като титулярът Цветелин Цветанов бе задържан заради корупция.
 
"По начало моята номинация за шеф на инспекцията беше Станимир Флоров и към момента пак считам, че той е човек, който в частта с борбата с корупционните практики би се справил добре", посочи Московски.
 
От обясненията му обаче не стана ясно защо не е бил назначен близкият до Цветан  Цветанов  бивш шеф на ГДБОП . Флоров бе разследван за получаване на подкуп в особено големи размери, но тази година стана ясно, че прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу него. 
 
Ще се проверяват 500 протокола от шофьорски изпити
 
Московски каза още, че изобщо не се притеснява, че през следващата седмица трябва да се яви на разпит във връзка със скандала в ДАИ и изрази готовност да окаже максимално съдействие на разследващите органи.
 
Той съобщи, че по информация, предоставена от специализираната прокуратура, корупционната схема в изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е действала от началото на 2015 година.
 
Московски съобщи , че предстои да бъдат проверени повече от 500 протокола от шофьорски изпити и да се прецени каква част от изпитите и издадените удостоверения трябва да бъдат анулирани и отнети.
 
Към момента няма информация в корупционните схеми да са били замесени и служители на министерството, каза министърът.
 
Той уточни, че във ведомството нееднократно са постъпвали сигнали за вземане на рушвети от служители на ДАИ и по всеки от тях е била назначавана проверка. За тези инспекции са информирани и специализираните органи, така че е възможно те да са част от настоящата разработка, посочи Московски.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?