Даймлер Крайслер ще модернизира автомобилния парк на армията

Министърът на отбраната Николай Свинаров и Хармут Кремер, ръководител на направление правителствени програми към компанията "Даймлер Крайслер", подписаха в министерството на отбраната рамков договор за модернизация на автомобилния парк в българската армия.

Проектът е на стойност 500 млн.лв. и включва модернизацията на 12 900 машини- камиони от 1,5 до 8,5 тона, камиони и автомобили с повишена проходимост и специални транспортни средства за леката пехота. Той ще се изпълнява поетапно в рамките на 8 години, като 70% от разходите ще бъдат направени под формата на офсетна програма (даване на поръчки на фирми за изпълнение на модернизацията) в български предприятия подизпълнители.

Договореният финансов механизъм за изпълнение на проекта включва дълъг гратисен период за изплащане на финансирането и не изисква държавна гаранция.

Министърът на отбраната Николай Свинаров каза, че това е първият проект, който се изпълнява по програмата за модернизация на Българската армия.

Следващите са свързани с модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, със системата за морски суверенитет и строителството на многоцелеви корвети, които ще започнат от следващата година.

Изборът на стратегическия партньор за модернизацията на хеликоптерите ще приключи до края на тази година или в началото на следващата.

Председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев заяви, че с днешното споразумение стартира знаковата инвестиция за 2003 г. в България. Той припомни, че Даймлер Крайслер е номер 1 в автомобилния бранш в света.

Езекиев очаква дейността на компанията у нас да доведе до откриване на нови работни места, с високи заплати и да повиши конкурентоспособността на българските компании, които ще бъдат основните подизпълнители на проекта.

Според него инвестицията на Даймлер Крайслер ще осигури и трансфер на най-нови технологии в сферата на автомобилостроенето и ще осигури дълготрайни експортни договори на българските предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес