Дайнов: Борисов е решил да изкара мандата докрай и слага всичко на този олтар

Дайнов: Борисов е решил да изкара мандата докрай и слага всичко на този олтар

Премиерът Бойко Борисов "този път наистина е решил да завърши мандата и всичко слага на този олтар". Така политологът Евгений Дайнов коментира твърдението на министър-председателя, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов не зависи от него, а от излъчилата го коалиция "Обединени патриоти" (ОП) и че ако поиска махането на Симеонов, това щяло да счупи цялата "конструкция" и правителството да падне.

"Виждаме един доста уплашен Борисов от доста време по ред причини. Той се натъква на проблеми, които не може да реши със своята прословута гъвкавост. Само с гъвкавост не става. Трябва да се заемат позиции. Това го тревожи", каза Дайнов във вторник пред БНР.

Според него, когато в бурни времена не се вземат решения, правилата биват замествани със сила. Това се наблюдава от около година и половина у нас, а повечето протести в страната са именно против такъв стил на управление, допълни той.

Дайнов цитира колега, че премиерът иска да изкара мандата си "дори влачейки се по корем", като за това е готов на отстъпки. Той би могъл да замени в парламента подкрепата на "Обединени патриоти" с тази на „Воля“ и ДПС,  но не иска да го прави, защото това би предизвикало трус, поясни Евгений Дайнов: "Ще му се искат нови и различни неща, които после ще трябва да обяснява защо ги дава".

В понеделник започна безсрочен граждански протест с искане за оставката на вицепремиера Симеонов, че майките на децата с увреждания били "кресливи жени", които манипуларит обществото с "уж болните" си деца. Същата скандална реплика даде повод на лидера на "Атака" Волен Сидеров да си разчисти сметките със Симеонов, искайки изваждането му от властта. Вицепремиерът, отговарящ за икономиката, обаче получи подкрепа от работодателските организации, включително от КРИБ, чийто председател Кирил Домусчиев доскоро наричаше "олигарх".

Евгений Дайнов коментира този парадокс по следния начин: "Където няма правила, няма демокрация, а където няма демокрация, има управление на сила - някакъв вид феодализъм. И това се вижда! Няма значение кой какво е казал. Там всичко се дели на силни и на слаби. Ако си в групичката на силните, на феодалите, можете да се карате, да се помирявате. Виждаме и Бойко Борисов как го прави непрекъснато - бяха скарани със Сидеров, след това не бяха".

Политологът не се ангажира каква позиция би заел вицепремиерът Каракачанов на Коалиционния съвет ГЕРБ-ОП.

Дайнов предположи, че "и той иска да избута този мандат, докато Волен Сидеров, като че ли прави нещо, което няколко пъти е правил – след като дълго време е бил асоцииран с едно управляващо мнозинство, в последните месеци преди изборите да се преопакова като дисидент, за да излезе на по-добри стартови позиции".

"Ако той отново прави същото, той ще изостря тона все повече, за да събира повече подкрепа", добави Дайнов.

Според него общественото напрежение в страната няма политически изразител и затова все още не е гръмнало.

"Ако Бойко Борисов избута до края на мандата си в тази ситуация, в която всички са обидени в страната, това би казало много лоши неща за нашата способност да си пазим демокрацията", каза Дайнов.

Според него Борисов може и да промени мнението си за пълен мандат, ако изчисли, че бързи избори ще му дадат по-голяма сила в едни следващи преговори с евентуални партньори в управлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България