ДАИТС става агенция към транспортното министерство

Правителството закри в сряда Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и създаде Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Тя ще е към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това е третата държавна агенция, която от подчинение на Министерски съвет минава към съответното ведомство от началото на мандата на ГЕРБ. Останалите са Държавната агенция по туризма и Държавната агенция по горите, които се вляха в икономическото и земеделското министерство съответно.

Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" ще развива, интегрира, поддържа, администрира и управлява електронна съобщителна мрежа за нуждите на националната сигурност, на органите на изпълнителната и местната власт. Тя ще осигурява електронни съобщения и за управление при бедствия. Дейността, имуществото и архивът на ДАИТС, свързани с подпомагане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията при осъществяването на водената от него политика, преминават към министерството, а останалите - към изпълнителната агенция.

С промяната административният щат във ведомството ще бъде намален с 11 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?