Далай лама допусна наследникът му да е жена, но "ако е много-много красива"

Далай Лама

Тибетският духовен лидер в изгнание Далай лама заяви в петък, че наследникът му може за първи път в историята да бъде жена. Но тя ще трябва да бъде "много, много привлекателна", добави полушеговито Далай лама, цитиран от ДПА и БТА.

 

"Разбира се, казвам го от години. Ако обстоятелствата са подходящи, жена Далай лама може да е по-полезна в служба на пътя на Буда", заяви 78-годишният тибетски духовен водач в изгнание пред италианския в. "Кориере дела сера".

 

"Ако това се случи, тази жена ще трябва да бъде много, много привлекателна, с красиво лице женски Далай лама с грозно лице няма да е много полезен", добавил той със смях според в. "Кориере дела сера".

 

Далай лама е на шестдневно посещение в Тоскана, Италия, започнало на 10 юни.

 

В интервюто си Далай лама е говорил и за папа Франциск. Тибетският духовен лидер смята главата на римокатолическата църква за човек, "решен да направи хората честни, откровени и прозрачни" и го поздрави за решението да освободи разточителен германски епископ Франц Петер Тебарц-ван Елст. През март той загуби поста си на епископ на Лимбург след разкритията, че е похарчил 31 милиона евро за обновяване на официалната си резиденция. Епископът е допуснал лицемерие, като е проповядвал скромност, а е живеел в лукс, подчерта Далай лама.

 

Той коментира приемането на будизма от знаменитости като Ричард Гиър, Шарън Стоун и Стинг, като посочи, че по негови наблюдения хората често са много объркани след смяна на религията. "Ако някой наистина е привлечен от будизма им казвам: Помислете внимателно, това не е мода. Ако след това този човек заключи, че будизмът наистина е правилния избор за него или нея, той или тя е свободен" да го приеме, добави тибетският духовен лидер.

Споделяне

Още от Свят