Далавера и с депутатските лаптопи

Далавера и с депутатските лаптопи

Депутатските лаптопи, както и друга техника в парламента, са купени на значително по-високи цени, отколкото струват те в търговската мрежа, съобщи във вторник председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На редовния си брифинг тя обясни, че една бройка от преносимите компютри излиза 3084 лв. с ДДС вместо около 900 – 1000 лв. Обществената поръчка е била сключена от директора на дирекция "Управление на собствеността" в НС Димитър Радонов, който вече е освободен от поста си, допълни шефката на парламента.

Общата стойност на поръчката е 522 324 лв. крайна цена, платена на 20 декември 2008 г. Цачева обаче не пожела да каже коя фирма е доставила тройно по-скъпите преносими компютри.

По думите на Цачева, Радонов е назначен през лятото на 2008 г. като тогавашното ръководство на НС е заобиколило закона, избирайки го с еднолично решение, а не с конкурс. Вместо на пълен работен ден, както останалите служители на парламента, той е бил на намалено работно време.

На въпрос на Mediapool дали има представа с колко е ощетен парламентът от сключването на този договор Цачева каза, че не е нейна работа да проверява, а има компетентни органи и затова дава поръчката на прокуратурата.

Това е поредното разкритие за нарушения в обществените поръчки на парламента, след като в началото на август гръмна скандал с бившия вече главен секретар на НС Огнян Аврамов и ремонта на депутатските жилища, както и със сключения договор за ремонт на асансьорите в сградата на пл. "Александър Батенберг". И двата случая вече бяха дадени на прокуратурата, като Цачева коментира във вторник, че все още не е уведомена за резултатите от разследването им.

Относно съкращаването на парламентарната администрация Цачева съобщи, че до момента са редуцирани 15%.

"Това не означава, че във всяка една от структурните единици на администрацията сме се водили от някаква предварително спусната цифра", обясни тя и посочи, че в нейният политически кабинет вместо шестима сътрудници вече има четирима.

Зам.- председателите на НС, които са шестима, ще работят само с по един сътрудник, вместо с досегашните двама.

С уговорката, че не провежда политическа чистка Цачева коментира още, че в различните структури на НС са съкратени лица, които вече са в пенсионна възраст. По думите ѝ са запазени експертите и служителите във възловите парламентарни комисии.

Цачева каза, че всъщност са редуцирани 90 щатни бройки, 12 от които са били назначени в самия край на предния парламент. Така служители в НС от 585 са станали 495.

На въпрос дали тези 12 души са били свързани партийно или семейно с предните управляващи, тя каза, че не се е задълбочавала толкова да следи роднинските връзки на служителите.

В края на брифинга Цачева посочи, че новата система за влизане и гласуване от НС ще заработи малко по-късно, въпреки че вече повечето от депутатите са получили новите си карти. По думите ѝ само двама народни представители не са взели своите нови карти, като тя разкри, че единият от тях е Ахмед Доган, но за другия не пожела да говори.

Целта на тези нови карти, които са "2 в 1" е да се спре практиката депутати да гласуват с карти на свои колеги.

Споделяне

Още от България