Далавера за 3 млн. лв. с градинка в центъра на София

Тайно Столична община застроява зелени площи до “Била Славия”, готви се протест

Красимир Георгиев се готви да вземе паркинга пред хотел "Форум" (бивш "Славия") и градинката зад него на занижена цена

Поредната градинка в широкия център на София до “Била Славия” е на път да бъде застроена с търговски център, като преди това е продадена на занижени цени. За далаверата от 3 млн. лв. сигнализира депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев.

 

Той ще изпрати сигнал и до областния управител на София Живка Такева-Първанова с искане да спре скандалната продажба. 

 

Жителите в района се готвят за протест, за да запазят градинката. На нея има изградени катерушки, люлки, пързалки и пясъчник и се ползва от децата. Всяка сутрин бабите в квартала организирано правят упражнения за здраве. Допълнително неудобство е, че се затваря пешеходният достъп до магазин “Била”.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е наредила да бъде направена проверка по случая, казаха от Столична община. Кметът на район “Красно село“ Пламен Църноречки, по чието предложение е взето скандалното решение обещава пък, че детската площадка ще бъде запазена.

 

Тайната продажба

 

Решението за продажбата на градинката е взето с решение на СОС от 16 май. Докладът е внесен от районния кмет и е маскиран с неразбираемото “Доклад вх. № 93-00-318/12.07.2012 г. относно процедура по реда на чл. 15, ал.3 и ал.5 от Закона за устройство на територията и чл. 36, ал.1, т. 2 от Закона за общинската собственост”. Така никой от общинските съветници не е разбрал на практика какво гласува, ако не е изчел внимателно документите, показа проверка на Mediapool до съветници, които попита.

 

Зад сложната еквилибристика на заглавието на доклада от членове и алинеи всъщност се крие предложение за прехвърляне на 1470 кв.м публична общинска собственост, която в момента се ползва като паркинг пред хотела, да стане частна общинска собственост. Този парцел от 1470 кв.м се продава на “КГ Красимир Георгиев” ЕООД.

 

Отделно СОС дава още 4042 кв.м зад хотела, които в момента са за обществено ползване за ликвидиране на съсобственост между Столична община и “КГ Красимир Георгиев” ЕООД. Според приложените от Кадиев документи това място е градинката, която ще се застрои.

 

Зам.-председателят на СОС и председател на стопанската комисия Николай Стойнев не можа да каже дали това е така. Единственият, който може да каже дали се взима градинката, е районният кмет Пламен Църноречки, заявиха от Столична община, но той цял ден не вдигаше мобилния си телефон.

 

Занижена с 3 млн. лв. цена

 

За новата придобивка на “КГ Кирил Георгиев” са правени няколко експертни оценки, става ясно от приложените документи от Георги Кадиев.

 

Първата е на инж. Юлия Димитрова от “НД Експерт” ООД, която оценява общинската част на имота на малко над 1 млн. лв. на 12 юли 2012 г.

 

Паралелно с това с писмо от 22 юни 2012 г. Мария Праматарова, директор на дирекция “Общинска собственост” в Столична община, възлага на общинската фирма “СофИнвест” също да изготви оценка на имота. Тя е направена на 6 юли 2012 г. от инж. Божидар Дончев и общинската част от имота е оценена на 4.1 млн. лв. Оценката е с давност до 6 януари 2013г.

 

С писмо от 21 декември 2012г председателят на стопанска комисия в СОС Николай Стойнев иска изготвяне на нова оценка от “СофИнвест”. Тя е направена от Еленка Димитрова, която дава 1.16 млн. лв. за общинската част от имота – общо 4195 кв.м.

 

В доклада, достигнал до СОС, мистериозно оценката от 4.1 млн. лв. изчезва и остава само оценката за 1.16 млн лв., твърди Георги Кадиев.

 

Не знам за оценка от 4.1 млн. лв., сега чувам за първи път, заяви Николай Стойнев. Той отбеляза, че оценката на инж. Божидар Дончев няма подпис и печат. Според Стойнев стопанската комисия си е свършила работата и дори е завишила цената на общинския имот, защото го продава за 1.3 млн. лв., а не за 1.16 млн. лв.

 

От обясненията на Николай Стойнев стана ясно, че това се оценява като една успешна сделка за Столична община и столичани, защото имотът е продаден на завишена цена. Стойнев не пожела да коментира това, че се лишават децата от детска площадка, защото не е наясно дали се продава и градинката.

 

Според Кадиев това е пореден опит за ощетяване на общината с 3 млн. лв. Той припомня случая с “Карат-С”, който по странно стечение отново е за 3 млн лева, с покупките на директора на “Софийски имоти”, “Столичен автотранспорт” и “Чистота Искър”.

 

Мистериозен купувач и строеж

 

Не е ясно и кой е купувачът на градинката и какво смята да прави с нея. Според решението на СОС това е “КГ Красимир Георгиев” ЕООД. Справка в търговския регистър обаче сочи, че няма такава фирма. Николай Стойнев също не можа да обясни кой е купувачът на имота.

 

Не е ясно какви са плановете на новия собственик на имота. Според приложените документи излиза, че ще прави подземен паркинг, както и надстрояване на хотела с нови два етажа. В момента бившият хотел “Славия”, сега хотел “Форум”, е на четири етажа.

 

Освен това според решението на СОС ще се строи и нова сграда с площ от 574 кв.м, твърди Георги Кадиев.

 

От Направление “Архитектура и Градоустройство” не знаеха за строителство на нова сграда, а само за подземен паркинг.

 

Зам.-председателят на стопанската комисия също не знаеше какво ще се строи на мястото на градинката и дали въобще ще се строи нещо.

 

Преди години по времето, когато председател на Столичния общински съвет беше Антоан Николов, се направи подобен опит да се вземе градинката до сградата на бившето ГУСВ, която е на близо. Тогава върху нея искаха да се строи бензиностанция. След протест на живеещите в района скандалното решение беше отменено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?