Дълбоки пукнатини на "Лъвов мост"

Големи пукнатини се виждат в асфалтовата настилка на емблематичния столичен "Лъвов мост". По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова обяви пред bTV, че вече е наредила проверка.

В социалните мрежи вече се появиха първи коментари, че след като Перловската река счупи метрото, сега Владайската река вероятно ще е виновник за емблематичния мост.

Ремонтът на моста през 2014 година струваше на общината 28 млн. лева. Той предвиждаше изграждане на кръстовище на две нива.

Движението по бул. "Сливница" вече минава под моста, като новото пътно платно слезе на нивото на река Владайска и започна от бул. "Христо Ботев" до ул. "Г. С. Раковски".

По-късно от Столична община излезнаха и с резултати от огледа, като се оказа, че пукнатините са в резултат на постигнатите широки граници между най-ниските и най-високи температури в рамките на дни. 

"Пукнатината на асфалта се намира на мястото на направените фуги за топлинни деформации (дилатационни фуги). Изпълнението на тези работни фуги е задължително, защото те осигуряват сигурността и устойчивост на съоръжението при температурни колебания. В последните дни заради големите температурни колебания – от +15 до -15 – фугите са поели промените, като на положения върху тях асфалт се е появила пукнатина. Дилатационните фуги са в гаранционна поддръжка и при подходящи метеорологични условия ще се обработят с необходими материал.  При обстойния оглед на цялото съоръжение на Лъвов мост е установено, че всички работни фуги изпълняват своите функции"", уточняват оттам.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?