Дълг към “Булгаргаз” остави Бургас без топла вода

“Зарад неплатени дългове към “Булгаргаз”, на “Топлофикация-Бургас” бяха спрени доставките на природен газ и жителите и гостите на града в четвъртък се оказаха без топла вода в началото на активния летен сезон.

Газовата компания е взела решението да врътне кранчето на топлофикацията, защото дружеството натрупало борч от 7,3 млн. лв., но не желае за приеме план за разсрочено плащане на дълговете за природен газ. Затова “Булгаргаз” сега иска незабавно плащане на 30 на сто от вече доставените количества.

Съществува реална опасност градът да остане без топла вода до началото на отоплителния сезон, каза директорът на топлофикация Въльо Дучев. Той заяви, че отношението на газовия монополист е обидно и необективно, защото компанията е предприела такива наказателни акции само към частните топлофикационни дружества, като в същото време не спира доставките на държавните фирми. Софийската фирма дължи над 140 млн. лв., но защото е държавна не ѝ спират кранчето, възмути се Дучев. 

Протестът си срещу решението на “Булгаргаз” изрази и кметът на Бургас Йоан Костадинов, който в писмо до главния изпълнителен директор на “Булгаргаз” Кирил Гегов поиска “да бъде разрешен спорният въпрос между двете дружества и незабавно да бъде възстановено подаването на природен газ, с което да се осигури функционирането на здравните, социални и учебни заведения, нормалното протичане на курортния сезон и спокойствието на гражданите”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?