Дълги опашки и проблеми с техниката помрачиха изборния ден в САЩ

Засега няма признаци за пробив в изборната инфраструктура

Дълги опашки пред избирателните секции и неизправни машини за гласуване помрачиха междинните избори в САЩ.

В част от щатите гласоподаватели се оплакаха, че са чакали по няколко часа, за да гласуват. На много места се стигна и до проблеми с техниката. 

Още преди вота представители на изборните власти и неправителствени организации се опасяваха, че доверието на избирателите в резултатите може да бъде подронено, ако тези проблеми станат още по-масови в течение на изборния ден. Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен обаче успокои, че засега няма никакви признаци за пробиви в американската изборна инфраструктура.

Очаква се изборната активност да е висока, след като много публични личности призоваха да се гласува активно. В началото на изборния ден и президентът Доналд Тръмп напраи това в серия туитиве:

 
Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те се смятат за своеобразен референдум за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години. 
 
Ще бъдат сменени всичките 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания. Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.
 
В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.  
 
Проблеми в ключови щати
 
Някои от най-големите проблеми бяха в Джорджия - щат с оспорвана надпревара за губернаторското място, а някои избиратели там казаха, че са чакали до три часа, за да гласуват, съобщи Асошиейтед прес.
 
В изборна секция в Снелвил, Джорджия, над 100 души чакаха часове наред, за да гласуват.
 
Машините за гласуване в окръг Гуинет не работеха и затова членовете на секционните комисии предлагаха хартиени бюлетини, докато се опитваха да намерят работещи машини, които да заменят повредените.
 
Онтария Удс, избирател, заяви, че около 20 души, които били дошли да гласуват, си тръгнали заради опашките.
 
"Опитвахме се да им кажем да почакат, но хората имат деца. Хората започват да се ядосват. Хората са уморени", каза тя.
 
Удс и други казаха, че отказали предложените хартиени бюлетини, защото нямали доверие в този начин на гласуване.
 
Говорител на окръжните изборни власти заяви, че в някои избирателни райони е имало проблеми с така наречения експреспол, машини, които членовете на изборните секции използват, за да регистрират избирателите и да им издават карти за достъп до машините за гласуване.
 
В изборните секции из целия Ню Йорк имаше съобщения за развалени скенери за бюлетини. В един от избирателните райони избирателната активност беше толкова висока, че поради развалените устройства се образува дълга опашка.
 
Според вестник "Хюстън кроникъл" в Хюстън, Тексас, много местни жители не могли да гласуват заради проблеми с машините за регистрация на избиратели.
 
И някои други затруднения ...
 
В секция в Уорън, Охайо пък спря тока и гласоподавателите използваха фенерчета, за да успеят да гласуват.

Във Финикс собствениците на сграда, в която е разположена секция за гласуване, отказаха да я отворят и гласоподавателите бяха пренасочени.
 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят