Дълги опашки от автомобили на ГКПП Капъкуле

Дълги опашки от автомобили на ГКПП Капъкуле

Дълги опашки от коли са се образували на ГКПП Капъкуле край турско-българската граница. Територията на плаца е задръстена от коли и пътници. Те чакат по няколко часа, за да преминат на българската страна, съобщава БТА в кореспонденция от Истанбул.

Живеещите в Европа турски граждани масово се завръщат от ваканция в Турция и поради тази причина има задръствания на граничните пунктове с България. Тази година краят на лятната ваканция съвпадна и с Рамазан Байрам, поради което много турски граждани отидоха за Байрама в Турция и сега се връщат, информираха от турската митница. Положението е подобно на онова, което беше при пристигането на турските граждани от европейските държави в Турция. По три часа, дори повече им се налагало да чакат на опашка, за да преминат на българската страна.

В същото време турски митнически представители твърдят, че забавянето е поради бавната работа на българската митница на Капитан Андреево.

Пред телевизионните камери пътници се оплакаха от прекалено дългото чакане на Капъкуле. Някои от тях протестираха като надуваха клаксоните.

Помощник валията на Одрин и ръководител на Капъкуле Недим Йозърмак на брифинг пред турски журналисти заяви, че опашките на Капъкуле се дължат на интензивните пътувания на турските граждани през последните няколко седмици. Също така те не желаели да пътуват през нощта и естествено се натрупвали през деня.

"Българската страна е много внимателна по въпроса за нелегалния трафик на хора. Според нас правят повече проверки на колите, което забавя преминаването през Капъкуле. Препоръчваме на нашите граждани да минават през граничния пункт Ипсала на турско-гръцката граница, където преминаването става по-бързо", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?