Дългогодишен кадър на БДЖ поема "Пътнически превози"

Дългогодишен кадър на БДЖ поема "Пътнически превози"

Ръководството на "Холдинг БДЖ" е избрало за директор на дъщерното му "БДЖ Пътнически превози" Христо Христов, който ще заеме мястото на досегашния шеф Пламен Пешаров, съобщиха от железниците в понеделник. Христов е дългогодишен кадър на БДЖ, но през последните години е работил в частни жп превозвачи.

Промяната бе очаквана предвид поисканите от транспортния министър Росен Желязков в края на миналата година оставки на шефове в компанията майка заради проблеми с обществени поръчки и укриван от него доклад за състоянието на държавните железници, но изпратен на прокуратурата. В резултат с постовете си се разделиха изпълнителният директор Владимир Владимиров, който на три пъти оглавяваше "Холдинг БДЖ", финансовият директор на компанията Филип Алексиев и председателя на божрза и зам.-министър на транспорта Велик Занчев. На тяхно място бяха назначени Никола Василев - за изпълнителен директор на железниците, Григори Григоров - за шеф на борда, и Светломир Николов – за член на съвета на директорите.

Това предвещаваше промени и в двете дружества на БДЖ, отговорни за пътническите и товарните превози. Сега е факт промяната в "БДЖ Пътнически превози".

Кариерата на Христо Иванов е изцяло свързана с железниците. Започва работа в БДЖ през  1984 г. като технолог на гара Стамболийски, след което е бил и диспечер в пловдивското жп управление. От 1989 г. до 1998 г. е заемал длъжностите главен специалист "Пътнически превози”, заместник началник в отдел „Пътнически превози” и заместник началник ЖПУ по "Експлоатация” в Пловдив.

След това става директор на "Поделение за пътнически превози”, Пловдив, и началник на "Поделение за превозна дейност”, Пловдив. Ръководил е дирекция "Пътнически превози” и "Поделение за пътнически превози” София, от където е отстранен заради пожара в пътническия влак от София-Кардам, който отне живота на девет души край Червен бряг през февруари 2008 г. Бил е и директор "Експлоатация”, както и директор "Маркетинг и продажби” в "БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. Работил е и в частни превозвачи, от където идва.

Инж. Христо Иванов е завършил Техническият университет в София, специалност "Експлоатация на железопътния транспорт”. Има и магистърска степен по финанси във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий”, допълват от "Холдинг БДЖ".

Споделяне

Още от Бизнес