Дългоочакваната среща между първите дами на САЩ и Китай няма да се състои

Китайският президент и неговата съпруга

Президентът на САЩ Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин ще се срещнат през уикенда в Калифорния, но дългоочакваната среща между техните половинки няма да се състои, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА в сряда.

Си пристига в САЩ в петък и ще отседне в имението на покойния милиардер, издателя Уолтър Аненбърг, починал през 2002 г. Имотът се намира близо до Палм Спрингс в Калифорния. Неговата половинка Пън Лиюан ще го придружава.

Мишел Обама не планира да придружи съпруга си, защото иска да остане във Вашингтон с двете си дъщери, които свършват училище точно тази седмица, посочи Белият дом.

Китайски политолози твърдят, че китайците ще бъдат доста разочаровани, че първите дами ще пропуснат първата си среща. Двете са на една и съща възраст. Пън е на 50 години, а Обама на 49 години. И двете неотдавна попаднаха в класацията на списание "Форбс" на 100-те най-влиятелни жени в света и в класацията на сп. "Тайм" на най-влиятелните хора на планетата. И двете са майки, но имат и професионална реализация - Пън е певица, а Обама - адвокат.

Дъщерята на Си и Пън учи в американския университет Харвард, което можеше да стане повод за тема на разговор между двете първи дами за американската образователна система. Твърди се междувпрочем, че дъщерята на китайския президент има доста упорит характер. Неотдавна тя е устояла на опитите на баща си да я върне в родината ѝ.

Подобно на госпожа Обама, и Пън се занимава с обществено значими каузи като битката срещу туберкулозата, борбата със СПИН и с тютюнопушенето. Тя дори е посланик на добра воля за ООН и СЗО.

И двете първи дами са смятани за модни икони и предпочитат да носят тоалети на национални дизайнери.

В биографията на първата дама на Китай има само едно тъмно петно, което Пекин се старае да заличи. Широко разпространявана в интернет снимка показва младата Пън в армейска униформа да пее пред военните на площад "Тянанмън" през 1989 г. след потушаването със сила на протестите на дисидентите там преди 24 години.

Колкото до срещата на Обама със Си в имението на Аненбърг, на нея двамата лидери ще се опитат да изгладят противоречията по важни въпроси като ядреното разпространение, търговията и киберсигурността, пише вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?