Дългосрочният лихвен процент за България намаля през декември

Дългосрочният лихвен процент за България през декември намалява до 5.23% от 5.27% за ноември. Това показват данните на Европейската централна банка, публикувани в четвъртък и цитирани от Министерството на финансите.

Това е най-ниската стойност на показателя от ноември 2008 г., отбелязват от министерството.

България е сред тринадесетте страни от ЕС, чиито лихви намаляват, като лихвеният процент на страната ни е по-нисък от този на 12 други държави - Гърция, Португалия, Ирландия, Испания, Унгария, Италия, Кипър, Словения, Латвия, Литва, Полша, Румъния и е съвсем близо до този на Словакия (5.21 на сто).

Показателят нарежда България на 14 място сред страните от ЕС по най-нисък дългосрочен лихвен процент, като се изкачва с 5 позиции в сравнение с 2010 г., когато страната ни е била на 19-о място.

Данните за хармонизирания дългосрочен лихвен процент на страните от ЕС се базират на доходността по 10-годишните държавни облигации. Стойността на дългосрочния лихвен процент се публикува съгласно Договора за Европейската общност и е критерий от Маастрихт.

Според публикуваната информация, пиковата стойност на индикатора от началото на измерването му за България през 2003 г. е отчетена през август 2009 г., когато е била 7.77%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?