Дългове на граждани на Севастопол към украински банки ще бъдат отписани

Дългове на граждани на Севастопол към украински банки ще бъдат отписани

Законодателното събрание на Севастопол прие закон, който определя реда за пълното или частичното отписване на дълговете на жители на града към украински банки, чиято дейност е била прекратена след присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 година, съобщи ТАСС във в торник.

За приемането на този закон днес гласуваха повече депутати на севастополския парламент, допълва ТАСС, без да посочва точни цифри.

"Законът е много нужен, за да даде възможност на нашите добросъвестни кредитополучатели, които не могат да свалят бремето от заложеното имущество, най-вече жилища, в законен ред да решат тези въпроси. С други думи или да бъдат отписани дълговете, или да се покрият в опростен ред чрез Фонда за защита на вложителите", поясни председателят на парламентарната комисия по бюджета Вячеслав Аксьонов.

Законът засяга жителите на Севастопол, включително предприемачи, работещи като физически лица. Той предвижда процедури за отписване на дълга или част от него по кредитни договори, сключени с банките, действали на територията на република Крим и (или) на територията на Севастопол, на които Националната банка на Украйна разпореди да прекратят дейността си на територията на Крим и Севастопол.

Напълно ще се отписват дългове до 5 млн. рубли. За по-големите суми частично ще се опрощават заемите на съкратени служители заради ликвидация на предприятия, които са записани в бюрата по труда, такива, които имат да издържат учащи се лица до 23 години, както и такива, които трябва да плащат за лечение. В останалите случаи ще се преструктурира задлъжнялостта за срок то две години.

Споделяне

Още от Бизнес